Stravitelnost organické hmoty a vlákninového komplexu kukuřice při různé době inkubace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001367" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001367 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/10256.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/10256.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stravitelnost organické hmoty a vlákninového komplexu kukuřice při různé době inkubace
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat stravitelnost organické hmoty a vlákninového komplexu kukuřice metodou in sacco při inkubaci 24 a 48 hodin a metodou in vitro na přístroji NIRS kalibrovaném při inkubaci 48 hodin v bachorové tekutině dojnic. Stravitelnosti organické hmoty, hrubé vlákniny i neutrálně detergentní vlákniny byly statisticky průkazně vyšší (P < 0,05) při inkubaci 48 hodin než 24 hodin. Rozdíly mezi hodnotami zjištěnými u 44 vzorků z celých rostlin kukuřice a 19 vzorků siláží kukuřice byly minimální.Rozdíly mezi stanovením in sacco a in vitro NIRS s inkubací po 48 hodinách nebyly významné (P > 0,05). Z výsledků vyplývá, že výsledky lze mezi sebou porovnávat, jen jsou-li použity stejné metody.
Název v anglickém jazyce
Digestibility of organic matter and corn fiber complex at different times of incubation
Popis výsledku anglicky
The goal of the work was to compare the digestibility of organic matter and corn fiber complex with the in sacco method at 24 and 48 hour incubation and with the method in vitro on the NIRS device calibrated at 48 hour incubation in the rumen liquid of cows. The digestibility of organic matter, crude fiber and neutral detergent fibre was significantly higher (P<0,05) at 48 hour incubation than at 24 hour incubation. The differences between the values found at 44 samples from whole corn plants and 19 silage samples were minimal. The differences between the determination of in sacco and in vitro NIRS with incubation after 48 hours were not significant (P>0,05). The results show that the results can be mutually compared only when the same methods are used.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů