Pozor na výpočty krmných dávek s využitím nepřesných vstupních dat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001267" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001267 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pozor na výpočty krmných dávek s využitím nepřesných vstupních dat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat stravitelnost organické hmoty a vlákninového komplexu kukuřice metodou in sacco při inkubaci 24 a 48 hodin a metodou na přístroji NIRS kalibrovaném při inkubaci 48 hodin v bachorové tekutině dojnic. Stravitelnosti OH, hrubé vlákniny i NDF byly statisticky průkazně vyšší (P < 0,05) při inkubaci 48 hodin než 24 hodin. Rozdíly mezi hodnotami zjištěnými u 44 vzorků z celých rostlin kukuřice a 19 vzorků siláží kukuřice byly minimální. Rozdíly mezi stanovením in sacco a NIRS s inkubací po 48 hodinách nebyly významné (P > 0,05). Z výsledků vyplývá, že výsledky lze mezi sebou porovnávat, jen jsou-li použity stejné metody.
Název v anglickém jazyce
Attention to calculation of fodder doses under use of inaccurate input data
Popis výsledku anglicky
The goal of the work was to compare the digestibility of organic matter and corn fibre complex with the in sacco method at 24 and 48 hour incubation and with the method on the NIRS device calibrated at 48 hour incubation in the rumen liquid of cows. Thedigestibility of OM, crude fibre and NDF was significantly higher (P<0,05) at 48 hour incubation than at 24 hour incubation. The differences between the values found at 44 samples from whole corn plants and 19 silage samples were minimal. The differencesbetween the determination of in sacco and NIRS with incubation after 48 hours were not significant (P>0,05). The results show that the results can be mutually compared only when the same methods are used.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—