Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of coated and non-coated fatty acid supplementation on broiler chickens experimentally infected with Campylobacter jejuni

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001503" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001503 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11140.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11140.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1439-0396.2010.01100.x" target="_blank" >10.1111/j.1439-0396.2010.01100.x</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of coated and non-coated fatty acid supplementation on broiler chickens experimentally infected with Campylobacter jejuni

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to examine whether and to what extent the supplementation of feed with a coated or non-coated mixture of fatty acids (caprylic and capric acid) affects broiler chickens experimentally infected with Campylobacter jejuni. The study was carried out using 48 chickens divided into four experimental groups. Throughout the whole rearing period (1-42 days), the chickens were fed a diet supplemented with 0.25% caprylic and capric acid (1: 1), coated or non-coated. At the age of 14 and 28 days, chickens were orally challenged with C. jejuni. At regular time intervals post-inoculation, the shedding of C. jejuni was assayed using quantitative real-time PCR. Both supplements significantly decreased faecal C. jejuni counts by 1.2-4.1 log(10) CFU/g 4 days post-inoculation; after this time period, the effect of medium-chain fatty acids (MCFA) was less pronounced or absent. Campylobacter jejuni counts in excreta samples were significantly lower in chickens fed coated MCFA than

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of coated and non-coated fatty acid supplementation on broiler chickens experimentally infected with Campylobacter jejuni

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to examine whether and to what extent the supplementation of feed with a coated or non-coated mixture of fatty acids (caprylic and capric acid) affects broiler chickens experimentally infected with Campylobacter jejuni. The study was carried out using 48 chickens divided into four experimental groups. Throughout the whole rearing period (1-42 days), the chickens were fed a diet supplemented with 0.25% caprylic and capric acid (1: 1), coated or non-coated. At the age of 14 and 28 days, chickens were orally challenged with C. jejuni. At regular time intervals post-inoculation, the shedding of C. jejuni was assayed using quantitative real-time PCR. Both supplements significantly decreased faecal C. jejuni counts by 1.2-4.1 log(10) CFU/g 4 days post-inoculation; after this time period, the effect of medium-chain fatty acids (MCFA) was less pronounced or absent. Campylobacter jejuni counts in excreta samples were significantly lower in chickens fed coated MCFA than

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GD525%2F08%2FH060" target="_blank" >GD525/08/H060: Využití synbiotik a rostlinných extraktů ve výživě lidí a zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition

  • ISSN

    0931-2439

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    95

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    701-706

  • Kód UT WoS článku

    000297014500003

  • EID výsledku v databázi Scopus