Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Use of Caprylic Acid in Broiler Chickens: Effect on Campylobacter jejuni

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A69271" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:69271 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/15:#0002242

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2015.1978" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2015.1978</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2015.1978" target="_blank" >10.1089/fpd.2015.1978</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of Caprylic Acid in Broiler Chickens: Effect on Campylobacter jejuni

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of caprylic acid (CA) on Campylobacter jejuni in chickens was evaluated using two approaches: dietary supplementation or surface treatment of chilled chicken carcasses. To analyze the dietary effect of CA, individually housed broiler chickens(n=48) were artificially infected with C. jejuni VFU612 (10(6) colony-forming units [CFU]/bird) on the 21st and 35th days of life. Dietary CA (2.5 and 5 g/kg of feed, fed throughout the entire experiment) significantly decreased C. jejuni shedding (p<0.05). However, the effect only lasted for 3-7 days after infection. The numbers of Campylobacter shed by the positive control birds reached its maximum on the 37th day of life, while on that same day, both Treatment I and Treatment II groups shed significantly lower (p<0.05) numbers of Campylobacter (by 0.8 and 1.8 log(10) CFU/g, respectively). Also, peak shedding was delayed by 1 day in both treated groups. After euthanasia of each chicken on the 42nd day of life, no differences in Campyl

  • Název v anglickém jazyce

    Use of Caprylic Acid in Broiler Chickens: Effect on Campylobacter jejuni

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of caprylic acid (CA) on Campylobacter jejuni in chickens was evaluated using two approaches: dietary supplementation or surface treatment of chilled chicken carcasses. To analyze the dietary effect of CA, individually housed broiler chickens(n=48) were artificially infected with C. jejuni VFU612 (10(6) colony-forming units [CFU]/bird) on the 21st and 35th days of life. Dietary CA (2.5 and 5 g/kg of feed, fed throughout the entire experiment) significantly decreased C. jejuni shedding (p<0.05). However, the effect only lasted for 3-7 days after infection. The numbers of Campylobacter shed by the positive control birds reached its maximum on the 37th day of life, while on that same day, both Treatment I and Treatment II groups shed significantly lower (p<0.05) numbers of Campylobacter (by 0.8 and 1.8 log(10) CFU/g, respectively). Also, peak shedding was delayed by 1 day in both treated groups. After euthanasia of each chicken on the 42nd day of life, no differences in Campyl

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foodborne Pathogens and Disease

  • ISSN

    1535-3141

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    712-718

  • Kód UT WoS článku

    000359665900010

  • EID výsledku v databázi Scopus