Chov dojných ovcí - zásady správné chovatelské praxe
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001589" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001589 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12025.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12025.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chov dojných ovcí - zásady správné chovatelské praxe
Popis výsledku v původním jazyce
Dodržování zásad správné chovatelské praxe v chovech dojných ovcí je jedním z předpokladů udržení dobrého zdravotního stavu stáda, dosažení geneticky daných produkčních a reprodukčních ukazatelů ovcí s cílem produkce biologicky plnohodnotných a zdravotněnezávadných surovin a potravin živočišného původu. Metodika se blíže zabývá výběrem plemene, zabezpečením chovného prostředí, včetně jednotlivých technologických systémů, zásadami správné výživy a krmení jednotlivých kategorií ovcí, tvorbou a získávánímovčího mléka a jeho zpracováním, managementem stáda. Volba vhodné strategie managementu chovu je základní podmínkou pro dosažení ekonomické rentability a pro zlepšení konkurenceschopnosti farem dojných ovcí.
Název v anglickém jazyce
Dairy sheep farming - the principles of good husbandry practices
Popis výsledku anglicky
Keeping of the good husbandry practices in dairy sheep breeding is one of the prerequisites for maintaining good health of the herd and for achieving the genetically determined productive and reproductive performance of sheep with the aim of production of biologically full-value, healthy and safe raw materials and foodstuffs of animal origin. This handbook deals with the selection of breed and the sustainable breeding environment, including the technological systems, the principles of good nutrition andfeeding of sheep according to each age categories, the production of sheep milk and its processing, the management of the herd. Choice of an appropriate strategy of breeding management is an essential condition for achieving economic profitability and to improve the competitive advantages of dairy sheep farms.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH72286" target="_blank" >QH72286: Vliv chovného prostředí a způsobu dojení na welfare, užitkovost a kvalitativní vlastnosti mléka dojných ovcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7403-088-8
Číslo předpisu
17210/2012-1
Technické parametry
Dne 22.12.2011 byla uzavřena Smlouva o uplatnění certifikované metodiky se Svazem chovatelů ovíc a koz v ČR, se sídlem Palackého 1-3, 612 42 Brno, IČO: 63109859; zastoupeného Ing. Vítem Marešem, předsedou; telefon: 541 243 481, email: info@schok.cz
Ekonomické parametry
Po zavedení zásad správné chovatelské praxe v chovech dojných ovcí dojde ke zlepšení zdravotního stavu a reprodukčních i produkčních ukazatelů ovcí. Sníží se náklady na veterinární péči a léčiva o cca 10 % na bahnici a krmný den. Jedním z dalších nepřímých ekonomických profitů je dlouhodobé udržení vysoké mikrobiologické kvality produkovaného syrového ovčího mléka jako jednoho z předpokladů produkce biologicky plnohodnotných a zdravotně nezávadných mléčných výrobků, a tím zlepšení postavení chovatele natrhu. O ekonomické rentabilitě chovu dojných ovcí rozhoduje významnou měrou také management chovu. Termín odstavu jehňat se volí s ohledem na minimalizaci spotřeby ovčího mléka jehňaty a na intenzitu růstu jehňat.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů