Stájový chov koz - zásady správné chovatelské praxe
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000213" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000213 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17206.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17206.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stájový chov koz - zásady správné chovatelské praxe
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika se blíže zabývá výběrem plemene, zabezpečením chovného prostředí, včetně jednotlivých technologických systémů, zásadami správné výživy a krmení jednotlivých kategorií koz, produkcí a získáváním kozího mléka, managementem stáda a zásadami biologické bezpečnosti chovu koz (biosecurity). Dodržování zásad správné chovatelské praxe při stájovém chovu dojených koz je jedním z předpokladů udržení dobrého zdravotního stavu stáda, dosažení geneticky daných produkčních a reprodukčních ukazatelů koz s cílem produkce biologicky plnohodnotných a zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu.
Název v anglickém jazyce
Stable rearing of dairy goats - principles of good breeding practice
Popis výsledku anglicky
This methodology deals with the selection of breed and the sustainable breeding environment, including the technological systems, the principles of good nutrition and feeding of goats according to each age categories, the production of goat milk and its processing, the management of the herd and principles of biological safety of goats breeding (biosecurity). Keeping of the good husbandry practices in stable rearing of dairy goats is one of the prerequisites for maintaining good health of the herd and for achieving the genetically determined productive and reproductive performance of goats with the aim of production of biologically full-value, healthy and safe raw materials and foodstuffs of animal origin.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7403-184-7
Číslo předpisu
17210/2017-7
Technické parametry
Dne 7.12.2017 byla uzavřena smlouva o uplatnění metodiky se Svazem chovatelů ovcí a koz z.s., IČ: 63109859, se sídlem Plašínského 308/5, Ponava, 602 00 Brno, zastoupenou Ing. Vítem Marešem, předsedou představenstva; telefon: +420 541 243 481; e-mail: schok@schok.cz
Ekonomické parametry
Ekonomický přínos je vyčíslen na příkladu modelové farmy, která chová cca 100 dojených koz. Dodržováním zásad správné chovatelské praxe dojde ke zlepšení zdravotního stavu koz, sníží se náklady na veterinární péči minimálně o 10 % na kozu a o 1 % na krmný den. Při průměrných denních nákladech na veterinární službu a léky 2,50 Kč představuje tato úspora cca 0,25 haléřů na kozu a den, tj. za rok 91,25 Kč na kozu. Roční úspora na veterinárních nákladech dosahuje 9 125 Kč. Při průměrném nákladu na krmný den kozy 30 Kč přestavuje 1% úspora 0,3 Kč na kozu a den; roční úspora činí sumu 10 950 Kč. Zlepšením zdravotního stavu chovaných zvířat lze očekávat snížení úhynu koz ze 7 % na 6 %, což s sebou následně přinese navýšení produkce o 2 kůzlata (tj. celkem 3000 Kč) a navýšení produkce mléka o 758 kg za laktaci (při ceně 50 Kč za 1 l mléka, tj. celkem 37900 Kč).
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů