Somatické buňky v ovčím mléce - skrytá hrozba?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001621" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001621 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12061.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12061.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Somatické buňky v ovčím mléce - skrytá hrozba?
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv vybraných faktorů na počet somatických buněk v ovčím mléce v průběhu laktace. Sledování se uskutečnilo na třech farmách dojných ovcí (východofríská ovce, kříženky plemen šumavské ovce a lacaune). Na každé farmě bylo do experimentu zařazeno 20 ovcí, které byly rozděleny do dvou skupin. První skupina (10 ovcí) byla dojena ručně a druhá skupina (10 ovcí) byla dojena strojem. Individuální vzorky mléka byly odebírány jedenkrát měsíčně v průběhu dvou laktačních období. Počet somatických buněk (PSB) v mléce byl stanoven v akreditované laboratoři dle českých státních norem. Hodnoty byly statisticky vyhodnoceny GLM v programu Statistica. Z výsledků vyplynulo, že PSB v ovčím mléce je přímo závislý na plemeni, věku bahnice, způsobu ačetnosti dojení, ale také na managementu farmy.
Název v anglickém jazyce
Somatic cells in sheep milk - the hidden menace?
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to find out the effect of selected factors on somatic cell count in the sheep milk during lactation. Monitoring took place in the 3 dairy sheep farms (East Friesian sheep, crossbreed Sumavska sheep and Lacaune). 20 ewes from each farm were included in the experiment. These sheep were divided into two groups. The first group (10 ewes) was milked by hand and second group (10 ewes) was milked by machine. Individual milk samples were collected at regular monthly intervals during two lactation periods. Somatic cell count (SCC) in milk was determined in an accredited laboratory according to the national standards. The values were statistically evaluated by using analysis of GLM in the program Statistica. The results of this experiment have shown that SCC in sheep milk is directly dependent on the breed, age of ewe, on the ways of milking and frequency of milking, but also and the level of farm management.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH72286" target="_blank" >QH72286: Vliv chovného prostředí a způsobu dojení na welfare, užitkovost a kvalitativní vlastnosti mléka dojných ovcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů