Efficacy of contrast levels of non-phytate phosphorus and Aspergillus niger phytase in hens fed wheat-maize-based diets
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001691" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001691 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/76874.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/76874.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Efficacy of contrast levels of non-phytate phosphorus and Aspergillus niger phytase in hens fed wheat-maize-based diets
Popis výsledku v původním jazyce
A 2 x 2 factorial design experiment examined the effect of dietary non-phytate phosphorus (NPP) (1,3 and 4,0 g/kg) and 3-phytase (F) (0 and 150 FTU/kg) on the performance indicators of hens, physical parameters of eggs, phosphorus (P) content of the eggshells, and the pH of the digestive tract of laying hens. Two hundred and forty hens (ISA Brown) were housed in enriched cages and fed a wheat-maize-based diet. A significant effect of both NPP and F was found for the yolk colour (P = 0,016) and shell thickness (P = 0,038). The F supplement or higher level of NPP alone and in combination increased the value of the yolk colour and shell thickness. The supplementation of the basal diet with F significantly increased the laying performance, especially withregard to the egg weight and feed conversion ratio. The higher dose of NPP had a negative effect on the egg production, feed intake, and feed conversion ratio. The lower level of NPP (1,3 g/kg) decreased the internal egg quality and shell
Název v anglickém jazyce
Efficacy of contrast levels of non-phytate phosphorus and Aspergillus niger phytase in hens fed wheat-maize-based diets
Popis výsledku anglicky
A 2 x 2 factorial design experiment examined the effect of dietary non-phytate phosphorus (NPP) (1,3 and 4,0 g/kg) and 3-phytase (F) (0 and 150 FTU/kg) on the performance indicators of hens, physical parameters of eggs, phosphorus (P) content of the eggshells, and the pH of the digestive tract of laying hens. Two hundred and forty hens (ISA Brown) were housed in enriched cages and fed a wheat-maize-based diet. A significant effect of both NPP and F was found for the yolk colour (P = 0,016) and shell thickness (P = 0,038). The F supplement or higher level of NPP alone and in combination increased the value of the yolk colour and shell thickness. The supplementation of the basal diet with F significantly increased the laying performance, especially withregard to the egg weight and feed conversion ratio. The higher dose of NPP had a negative effect on the egg production, feed intake, and feed conversion ratio. The lower level of NPP (1,3 g/kg) decreased the internal egg quality and shell
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
499-505
Kód UT WoS článku
000311401100001
EID výsledku v databázi Scopus
—