Effects of a low-phosphorus diet and exogenous phytase on performance, egg quality, and bacterial colonisation and digestibility of minerals in the digestive tract of laying hens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A69151" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:69151 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/15:#0002301
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/8596-CJAS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/8596-CJAS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/8596-CJAS" target="_blank" >10.17221/8596-CJAS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effects of a low-phosphorus diet and exogenous phytase on performance, egg quality, and bacterial colonisation and digestibility of minerals in the digestive tract of laying hens
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of the experiment was to determine the effects of different levels of phytase (0, 150, 250, and 350 phytase units (FTU)/kg; F) produced by Aspergillus niger in the diets of hens fed decreased contents of non-phytate phosphorus (1.8 and 2.1g/kg; NPP) on the hen performance, egg quality, digestibility of calcium and phosphorus in the ileum, and representation of bacterial species in the ileum and caecum. The diet with 2.1 g/kg of NPP and 350 FTU/kg significantly decreased egg weight (P < 0.001) and egg mass production (P < 0.001). However, this treatment had the highest values for shell percentage (P = 0.002), shell thickness (P = 0.006), and shell index (P = 0.003). The supplementation with F at 350 FTU/kg to the diet with 1.8 g/kg of NPPincreased the shell quality to a level that was comparable with the eggs from the hens fed the diet with only 2.1 g/kg of NPP. With the addition of F (350 FTU/kg) to the mixed feed with 1.8 g/kg of NPP, the digestibility of calcium and p
Název v anglickém jazyce
Effects of a low-phosphorus diet and exogenous phytase on performance, egg quality, and bacterial colonisation and digestibility of minerals in the digestive tract of laying hens
Popis výsledku anglicky
The objective of the experiment was to determine the effects of different levels of phytase (0, 150, 250, and 350 phytase units (FTU)/kg; F) produced by Aspergillus niger in the diets of hens fed decreased contents of non-phytate phosphorus (1.8 and 2.1g/kg; NPP) on the hen performance, egg quality, digestibility of calcium and phosphorus in the ileum, and representation of bacterial species in the ileum and caecum. The diet with 2.1 g/kg of NPP and 350 FTU/kg significantly decreased egg weight (P < 0.001) and egg mass production (P < 0.001). However, this treatment had the highest values for shell percentage (P = 0.002), shell thickness (P = 0.006), and shell index (P = 0.003). The supplementation with F at 350 FTU/kg to the diet with 1.8 g/kg of NPPincreased the shell quality to a level that was comparable with the eggs from the hens fed the diet with only 2.1 g/kg of NPP. With the addition of F (350 FTU/kg) to the mixed feed with 1.8 g/kg of NPP, the digestibility of calcium and p
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
542-549
Kód UT WoS článku
000368086800003
EID výsledku v databázi Scopus
—