The effect of non-phytate phosphorus and phytase levels on performance, egg and tibia quality, and pH of the digestive tract in hens fed higher-calcium-content diet
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230001973" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0001973 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of non-phytate phosphorus and phytase levels on performance, egg and tibia quality, and pH of the digestive tract in hens fed higher-calcium-content diet
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of three levels of non-phytate phosphorus (NPP) (3.0, 2.1, and 1.7 g/kg) and two levels of 3-phytase (F) (0 and 150 phytase units (FTU)/kg) together with a high dietary calcium concentration (approximately 41.0 g/kg) on the performance characteristics, egg quality, pH of the digestive tract, and tibia bone quality of ISA Brown hens housed in enriched cages was evaluated. The diets with 3.0 g/kg of NPP with and without F and 2.1 g/kg of NPP with 150 FTU of F significantly increased egg production (P = 0.022) and daily egg mass production (P = 0.030). A low level of NPP decreased (P < 0.001) the body weight of hens at the end of the experiment. The highest values of albumen height (P < 0.001), albumen index (P = 0.004), Haugh units (P = 0.001), and albumen percentage (P = 0.004) were associated with the diet with the low level of dietary NPP without F addition. The low level of NPP with 3-phytase increased the calcium and phosphorus contents in eggshells (P = 0.002 and P = 0.0
Název v anglickém jazyce
The effect of non-phytate phosphorus and phytase levels on performance, egg and tibia quality, and pH of the digestive tract in hens fed higher-calcium-content diet
Popis výsledku anglicky
The effect of three levels of non-phytate phosphorus (NPP) (3.0, 2.1, and 1.7 g/kg) and two levels of 3-phytase (F) (0 and 150 phytase units (FTU)/kg) together with a high dietary calcium concentration (approximately 41.0 g/kg) on the performance characteristics, egg quality, pH of the digestive tract, and tibia bone quality of ISA Brown hens housed in enriched cages was evaluated. The diets with 3.0 g/kg of NPP with and without F and 2.1 g/kg of NPP with 150 FTU of F significantly increased egg production (P = 0.022) and daily egg mass production (P = 0.030). A low level of NPP decreased (P < 0.001) the body weight of hens at the end of the experiment. The highest values of albumen height (P < 0.001), albumen index (P = 0.004), Haugh units (P = 0.001), and albumen percentage (P = 0.004) were associated with the diet with the low level of dietary NPP without F addition. The low level of NPP with 3-phytase increased the calcium and phosphorus contents in eggshells (P = 0.002 and P = 0.0
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
107-115
Kód UT WoS článku
000335889500002
EID výsledku v databázi Scopus
—