Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv obsahu sušiny na kvalitu kukuřičných siláží

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001706" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001706 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12151.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12151.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv obsahu sušiny na kvalitu kukuřičných siláží

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V prvním experimentu jsme analyzovali 418 vzorků kukuřice na siláž, polovinu v rozmezí 28 ? 34 % sušiny, další polovinu 34 ? 40 %. Vyšší sušina (34 ? 40 %) měla významně (P <0,05) negativní vliv na chemické složení a kvalitu fermentace kukuřičné siláže.Zvyšování sušiny mělo velmi malý vliv na změny obsahu NDF, škrobu a organické hmoty. Zatímco sušina rostla, obsahy NDF, škrobu a organické hmoty byly zhruba na stejné úrovni. Ve skupině vzorků s 34 ? 40 % sušiny byl zaznamenán trend zvyšování pH. Ve druhém pokusu jsme analyzovali 60 vzorků silážní kukuřice se sušinou od 25 do 45 %. Trend ukázal, že zvyšování sušiny má velmi malý vliv na stravitelnost (in sacco) organické hmoty, ale vysoký účinek na stravitelnost vlákniny, ta se snižovala, zatímco DM stoupala.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of higher dry matter content on the quality evaluation of maize silage

  • Popis výsledku anglicky

    In the first experiment, we analyzed 418 samples of maize silage, half in the range 28 to 34% DM (dry matter), the other half from 34 to 40%. Higher DM (34 - 40%) was significantly (P <0.05) negative influence on the chemical composition and fermentationquality of maize silage. Increasing DM had very little impact on changing the content of NDF (neutral detergent fiber), starch and OM (organic matter). While DM increased, content of NDF, starch and OM were around the same level. In the group of sampleswith 34 - 40% DM was observed trend of increasing pH. In the second experiment, we analyzed 60 samples of maize silage from 25 to 45% DM. The trend showed that increasing DM has very little effect on the digestibility (in sacco) of OM, but a high effecton the digestibility of fiber, it decreased while DM increased.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    28-31

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus