Výsledky experimentu s dojnicemi se zkrácenou dobou stání na sucho
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001816" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001816 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13045.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13045.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky experimentu s dojnicemi se zkrácenou dobou stání na sucho
Popis výsledku v původním jazyce
Vzhledem k rizikovosti a náročnosti tranzitního období na organismus dojnice a častější výskyt zdravotních problému a snížené reprodukce byl proveden pokus, jehož cílem bylo otestovat vliv délky suchostojné periody a typu diety na příjem krmiva, kondici,mléčnou užitkovost, reprodukci, kvalitu mleziva a základní fyziologické ukazatele parametrů v krvi a bachorové tekutině vysokoužitkových dojnic na počátku laktace. 24 vysokoprodukčních dojnic bylo rozděleno do dvou vyrovnaných skupin z hlediska mléčné užitkovosti na předchozí laktaci, pořadí laktace, plemene (Holštýn a Český strakatý skot) a živé hmotnosti. Kontrolní skupina dojnic (K60) byla zasušena přibližně 60 dnů před plánovaným otelením a byla krmena dietou odpovídající nutričním požadavkům zasušených dojnic. Přibližně 3 týdny před plánovaným otelením byla do jejich diety přidána směs koncentrovaných krmiv (3 kg/ks/den). Dojnice pokusné skupiny (P35) byly zaprahovány přibližně 35 dnů před plánovaným otelením a byly krmeny dietou
Název v anglickém jazyce
Results of the experiment on dairy cows assigned to a shortened dry period
Popis výsledku anglicky
The experiment was conducted with 24 high-yielding dairy cows to evaluate the effects of two different management and feeding strategies during dry-off period on their dry matter intake, milk production, body condition and basic parameters of blood and rumen fluid. Average dry matter intake of cows in experimental group (P35) assigned to a shortened dry period of approximately 35 days and fed a late-lactation diet continuously until calving was 14.63 kg/cow/day, whereas dry matter intake of cows in control group (K60) dried about 60 days and fed a dry-cow diet was 9.29 kg/cow/day. After calving however, average dry matter intake in group P35 was 17.84 kg/cow/day vs. 20.54 kg/cow/day in group K60. Shortening the dry period to 35 days reduced average milk yield about 5.8 kg/cow/day trough first 100 days of lactation.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů