Vliv kvantitativní restrikce krmiva na charakteristiky svalových vláken, texturu masa a jejich vzájemný vztah u brojlerových králíků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001831" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001831 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13061.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13061.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kvantitativní restrikce krmiva na charakteristiky svalových vláken, texturu masa a jejich vzájemný vztah u brojlerových králíků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo zjistit, zda má kvantitativní restrikce krmiva a její intenzita vliv na charakteristiky kvality masa a zda existují korelace mezi texturou a ostatními parametry kvality masa. Z výsledků je zřejmé, že restrikce krmiva aplikovaná týden po odstavu měla průkazný vliv pouze na počet svalových vláken ?R, cirkularitu ?R vláken a podíl ?R a ?W vláken svalu longissimus dorsi. Nebyly zaznamenány korelace mezi texturou masa a charakteristikami jednotlivých typů svalových vláken.
Název v anglickém jazyce
Effect of quantitative feed restriction on muscle fibre characteristics, tenderness and their relationship in broiler rabbits
Popis výsledku anglicky
The effect of a one week quantitative feed restriction on the muscle fibre development, tenderness and meat cooking loss of the growing rabbit was studied. Rabbits were divided into 3 groups. Group ADL was fed ad libitum, group R50 was restricted on 50 gper rabbit per day between 42nd and 49th days of age and group R65 was restricted at the same time on 65 g per rabbit per day. Before and following restriction, rabbits were fed ad libitum. Samples of biceps femoris and musculus longissimus dorsi were taken at 70 days of age from slaughtered rabbit for histochemical muscle fibre parameters determination by method of Brooke and Kaiser (1970) and musculus longissimus dorsi for determining Warner-Bratzler tenderness and meat cooking loss. Rabbits with themost intensive feed restriction had the significantly (P<0.003) lowest number of aR muscle fibres. This group also had the significantly (P<0.05) lowest circularity PR fibres, the lowest proportion aR fibres and the highest proportion aW
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů