Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of one-week intensive feed restriction and age on the carcass composition and meat quality of growing rabbits

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000034" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/16:70391

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/181720.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/181720.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/8846-CJAS" target="_blank" >10.17221/8846-CJAS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of one-week intensive feed restriction and age on the carcass composition and meat quality of growing rabbits

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of one-week intensive feed restriction on the carcass characteristics, meat tenderness, cooking loss, and muscle fibre characteristics of growing rabbits was evaluated. Weaned rabbits (35 days) were divided into three groups: rabbits fed ad libitum (ADL), rabbits fed 50 g (R50), and rabbits fed 65 g (R65) of feed per animal per day in days 42–49 of age. Dressing out percentage was lower (–1.3% and –2.3% for R50 and R65, respectively) in restricted rabbits (P ≤ 0.001) but increased with age (P ≤ 0.001). Cooking loss significantly increased in restricted rabbits. A significant interaction between feeding regime and age was observed in the number of type αR muscle fibres, the highest number (P ≤ 0.05) was observed in the ADL rabbits (114.5) at 49 days, and the lowest was found in the R50 group at 70 days of age (25.0). Feed restriction increased the percentage of αW glycolytic fibres (P ≤ 0.01). A significant negative correlation was found between cooking loss and the cross sectional area of αW fibres (–0.486) and αR (–0.325). It could be concluded that one-week intensive feed restriction did not have a negative effect on meat tenderness and cooking loss, despite the fact that it affected muscle fibre type distribution

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of one-week intensive feed restriction and age on the carcass composition and meat quality of growing rabbits

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of one-week intensive feed restriction on the carcass characteristics, meat tenderness, cooking loss, and muscle fibre characteristics of growing rabbits was evaluated. Weaned rabbits (35 days) were divided into three groups: rabbits fed ad libitum (ADL), rabbits fed 50 g (R50), and rabbits fed 65 g (R65) of feed per animal per day in days 42–49 of age. Dressing out percentage was lower (–1.3% and –2.3% for R50 and R65, respectively) in restricted rabbits (P ≤ 0.001) but increased with age (P ≤ 0.001). Cooking loss significantly increased in restricted rabbits. A significant interaction between feeding regime and age was observed in the number of type αR muscle fibres, the highest number (P ≤ 0.05) was observed in the ADL rabbits (114.5) at 49 days, and the lowest was found in the R50 group at 70 days of age (25.0). Feed restriction increased the percentage of αW glycolytic fibres (P ≤ 0.01). A significant negative correlation was found between cooking loss and the cross sectional area of αW fibres (–0.486) and αR (–0.325). It could be concluded that one-week intensive feed restriction did not have a negative effect on meat tenderness and cooking loss, despite the fact that it affected muscle fibre type distribution

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    151-158

  • Kód UT WoS článku

    000375410700001

  • EID výsledku v databázi Scopus