Vliv managementu suchostojného období na metabolismus dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002033" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14078.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14078.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv managementu suchostojného období na metabolismus dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
V pokuse provedeném ve VÚŽV, v. v. i., Praha-Uhříněves byly porovnány dvě strategie řízení suchostojného období. Tradiční strategie doby stání na sucho 60 dnů a zkrmování suchostojné krmné dávky (KD), s přídavkem jádra v posledních třech týdnech březosti, byla porovnána se strategií zkrácené doby stání na sucho 35 dnů a zkrmování laktační krmné dávky v průběhu celého období březosti. Článek pojednává o vlivu této zkrácené doby stání na sucho a krmné dávky, podávané zvířatům, na zdraví a užitkovost dojnic a zaměřuje se především na koncentraci metabolitů bachorové tekutiny a krevní plazmy. V důsledku přechodu na suchostojnou KD s vysokým podílem balastních látek došlo u dojnic k poklesu příjmu sušiny KD; po porodu a přechodu na laktační KD byl rozdíl mezi skupinami neprůkaz-ný. Dále experiment neprokázal snížení mléčné produkce v důsledku zkrácení suchostojné periody. S ohledem na hodnoty ukazatelů bachorové tekutiny a krevní plazmy lze konstatovat, že rozdíly mezi skupinami byly způso
Název v anglickém jazyce
The effect of the dry-cow period management on the metabolism of dairy cows
Popis výsledku anglicky
The experiment was conducted at the Institute of Animal Science, Praha-Uhříněves to compare two strategies of dry-cow management. Traditional dry-cow management strategy of 60 days and feeding dry-cow diet, with concentrate addition last three weeks of gravidity, was compared with shortened dry period 35 days and feeding a late lactation diet through whole gestation period. The article discusses the effect of shortened dry period length and feeding a late lactation diet prepartum on the health and productivity particularly on concentrations of rumen fluid and blood plasma metabolites. As a consequence of the change of diet for dry-cow with the high content of fibre, the decrease in dry matter intake occurred; the difference between groups of cows was not significant postpartum. Farther, the experiment did not demonstrate the decrease in milk production as a result of shortened dry period. So, we can pronounce that differences between groups were caused mainly by the composition of expe
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
449-454
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—