Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002052" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002052 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26296080:_____/14:#0001118
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14097.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14097.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele
Popis výsledku v původním jazyce
Rozdělení kukuřičných hybridů podle ranosti na základě čísel FAO v praxi mnohdy nefunguje, protože projev ranosti je závislý na genetických dispozicích hybridů a na podmínkách jejich pěstování. Zevšeobecňování při dělení hybridů vede někdy k hrubým chybám v odhadu termínu sklizně a s tím spojeným ztrátám stravitelných živin a ztrátovým průběhem fermentace siláží. Při obsahu sušiny 31,3 ? 1,6 % jsme v roce 2013 sklidili 15 shodných hybridů s číslem FAO 220 až 330 na dvou podobných lokalitách (Uhříněves,Troubsko). Při vyloučení vlivu sušiny nemělo číslo FAO významný vliv na obsah sledovaných živin v sušině řezanky celých rostlin (N-látky, popeloviny, škrob, vláknina, NDF, cukry). Korelace byly nízké, spojnice trendů měly R2 nižší než 0,3. Významné rozdíly (P < 0,05) mezi lokalitami byly zjištěny pouze u koncentrace N-látek, vlákniny a cukrů. Byly potvrzeny výsledky z roku 2012.
Název v anglickém jazyce
Effect of maize hybrid maturity on the nutritional indicators
Popis výsledku anglicky
Distribution of maize hybrids by maturity based on the FAO numbers in practice often does not work, because the earliness expression is dependent on the genetic predisposition of hybrids and on the conditions of their cultivation. The generalization of the division of hybrids sometimes leads to gross errors in the estimation of the appropriate harvest time and the associated losses of digestible nutrients and losses during the fermentation of silage. In 2013, when the dry matter content of 31,3 % ? 1,6,we harvested 15 hybrids with the same number of FAO 220-330 in two similar locations (Uhříněves, Troubsko). Excluding the impact of the dry matter did not figure FAO significant effect to the content of the studied nutrients (Protein, Ash, Starch, Fibre, NDF, Sugar) in whole plant dry matter forage. The correlations were low, trendlines had R2 lower than 0,3. Significant differences (P<0,05) between localities were found only in Protein, Fibre and Sugar content. It was confirmed by the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210128" target="_blank" >QJ1210128: Inovovat systémy hodnocení kvality krmiv s důrazem na zavedení nového národního systému hodnocení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
21-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—