Rozdílná výživa dojnic v období stání na sucho
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002068" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002068 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14113.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14113.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozdílná výživa dojnic v období stání na sucho
Popis výsledku v původním jazyce
Pro zjištění vlivu rozdílné strategie krmení v průběhu zasušení byl proveden pokus s 18 vysokoužitkovými dojnicemi. Krávy byl rozděleny do 2 skupin (9 v každé z nich), které se lišily v krmné dávce, jež jim byla podávána od 21. dne před očekávaným otelením: krávy ze skupiny K dostávaly klasickou krmnou dávku pro zasušené dojnice s koncentráty, zatímco dojnice skupiny P byly krmeny krmnou dávkou s nízkým obsahem živin, ale bohatou na bílkovinné složky. Krávy skupiny P měly vyšší příjem sušiny a vyšší užitkovost než zvířata skupiny K. Tyto rozdíly byly statisticky významné. Lze konstatovat, že dieta s vyšším podílem pšeničné slámy a vyšším podílem proteinů, podávaná od 21. dne před očekávaným otelením, může zlepšit spotřebu živin a zvýšit mléčnou užitkovost.
Název v anglickém jazyce
Different Nutrition of Dairy Cows During the Dry Period
Popis výsledku anglicky
An attempt with 18 high-yielding Holstein dairy cows was carried out to investigate effects of different feeding strategies during the dry period. Cows were divided into 2 groups (9 animals in each) which differed in feeding rations given from 21st day before expected calving: cows of the group K were given a classical feeding ration for dry-up cows with concentrate, whereas the group P were fed by the feeding ration lower in nutrients, above all energy, but higher in protein components. Cows of the group P had higher dry matter intake and milk yield than cows of the K group. These differences were statistically significant. It could be concluded the diet with large portion of wheat straw and proteins fed in cows from their 21st day before expected calving day may improve nutrient consumption and milk performance.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.
ISBN
978-80-8077-408-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
98-101
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
2. 9. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—