Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozdílná výživa dojnic v období stání na sucho

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002068" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002068 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14113.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14113.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rozdílná výživa dojnic v období stání na sucho

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro zjištění vlivu rozdílné strategie krmení v průběhu zasušení byl proveden pokus s 18 vysokoužitkovými dojnicemi. Krávy byl rozděleny do 2 skupin (9 v každé z nich), které se lišily v krmné dávce, jež jim byla podávána od 21. dne před očekávaným otelením: krávy ze skupiny K dostávaly klasickou krmnou dávku pro zasušené dojnice s koncentráty, zatímco dojnice skupiny P byly krmeny krmnou dávkou s nízkým obsahem živin, ale bohatou na bílkovinné složky. Krávy skupiny P měly vyšší příjem sušiny a vyšší užitkovost než zvířata skupiny K. Tyto rozdíly byly statisticky významné. Lze konstatovat, že dieta s vyšším podílem pšeničné slámy a vyšším podílem proteinů, podávaná od 21. dne před očekávaným otelením, může zlepšit spotřebu živin a zvýšit mléčnou užitkovost.

  • Název v anglickém jazyce

    Different Nutrition of Dairy Cows During the Dry Period

  • Popis výsledku anglicky

    An attempt with 18 high-yielding Holstein dairy cows was carried out to investigate effects of different feeding strategies during the dry period. Cows were divided into 2 groups (9 animals in each) which differed in feeding rations given from 21st day before expected calving: cows of the group K were given a classical feeding ration for dry-up cows with concentrate, whereas the group P were fed by the feeding ration lower in nutrients, above all energy, but higher in protein components. Cows of the group P had higher dry matter intake and milk yield than cows of the K group. These differences were statistically significant. It could be concluded the diet with large portion of wheat straw and proteins fed in cows from their 21st day before expected calving day may improve nutrient consumption and milk performance.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.

  • ISBN

    978-80-8077-408-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    98-101

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    2. 9. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku