Mastitidy u dojených krav a výrobní ztráty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002113" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002113 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14161.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14161.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mastitidy u dojených krav a výrobní ztráty
Popis výsledku v původním jazyce
Podle literárních údajů onemocní klinickou mastitidou v průměru kolem 30 % dojnic ročně, výrazně vyšší výskyt je obvykle uváděn u mastitid subklinických. Na výši ekonomických ztrát vyvolaných mas-titidami má hlavní podíl nižší prodej mléka v důsledku snížení dojivosti a vyloučení mléka z dodávky v rámci ochranné lhůty. Při vysoké variabilitě (zhruba 475 až 640 kg) lze průměrnou ztrátu odhadnout na 565 kg mléka na jeden výskyt mastitidy. Mezi další příčiny ztrát patří vyšší vyřazování krav, náklady na léčení krav, vyšší spotřeba práce (o 1 až 4 hod. na výskyt) při ošetřování dojnic, horší ukazatele plodnosti, horší jakost mléka (nižší obsah tuku a obvykle i bílkovin v mléce, vyšší počty somatických buněk) aj. Z výsledků analýz jakosti mléka v českých abavorských laboratořích byly zjištěny průkazné vztahy mezi počtem somatických buněk a obsahem tuku (r = -0,535 a -0,508), bílkovin (-0,439 a -0,469) a celkovým počtem mikroorganismů (r = +0,510 a +0,630).
Název v anglickém jazyce
Mastitis in dairy cows and production losses
Popis výsledku anglicky
According to the literature, the incidence of clinical mastitis reaches on average around 30% of dairy cows per year, significantly higher occurrence is usually reported for subclinical mastitis. On amount of the economic loss caused by mastitis has a major share lower sale of milk due to reduced milk yield and milk exclusion of deliveries within the withdrawal period. At high variability (about 475 to 640 kg), an average loss is estimated at 565 kg milk per occurrence of one mastitis. Other causes of loss include higher culling of cows, the cost of cow treatment, higher labour consumption (about 1 to 4 hours of occurrence) during therapy of dairy cows, worse indicators of fertility, low quality of milk (low fat and usually proteins in milk, higher numbers of somatic cells), etc. The results of the analysis of milk quality in Czech and Bavarian laboratories confirmed significant relationships between the number of somatic cells and fat (r = -0.535 and -0.508), proteins (-0.439 and -0.4
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210301" target="_blank" >QJ1210301: Výzkum, nové produkty a služby pro vytvoření centra prevence, detekce a podpory léčby mastitid.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
550-560
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—