Hodnocení skupin hybridů kukuřice podle MILK 2006
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002332" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002332 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26296080:_____/15:#0001466
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15184.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15184.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení skupin hybridů kukuřice podle MILK 2006
Popis výsledku v původním jazyce
Podle Schwaba a kol. (2003) má neutrálně detergentní vláknina (NDF) kukuřičných siláží proměnnou bachorovou degradovatelnost, která ovlivňuje nejen energetickou hodnotu krmiva, ale i příjem zvířaty. Bal a kol. (2000) konstatují, že krmné testy pro vyhodnocení rozdílů v užitkovosti zvířat krmených kukuřičnými silážemi z různých hybridů jsou velmi omezené. Proto se pro odhady jejich účinnosti používají modely. Ve světě je k dispozici několik modelů, podle kterých lze s využitím in vitro stanovení stravitelnosti NDF předvídat dojivost krav (Shaver, 2006). Podle Schwaba a kol. (2003) je správný odhad energetické hodnoty kukuřičné siláže velmi důležitý, protože sjeho použitím lze odhadnout i produkci mléka z kukuřičné siláže s využitím programu MILK 2000, který byl vyvinut kolektivem z Univerzity Wisconsin. Tento program byl inovován a s názvem MILK 2006 je stále častěji ve světě využíván k odhadu produkce mléka z hektaru a z tuny sušiny kukuřice. V originále je volně ke stáhnutí na www. uwex.edu, v českém jazyce na www.vuchs.cz. Cílem práce bylo vyhodnotit vybraných 16 hybridů ze dvou lokalit systémem MILK 2006.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of Groups of Maize Hybrids According to MILK 2006
Popis výsledku anglicky
Recently, particularly in the US are beginning maize hybrids also to evaluate the potential milk production by the calculated system MILK 2006. In two similar localities in 2014 in the experimental plots with 16 hybrids were evaluated according this way. Hybrids for evaluation were grouped according to earliness, type of grain and method of maturation. Significantly (P <0.05) higher yield of dry matter and higher starch content and conversely a lower content of neutral detergent fibre and organic matter digestibility was detected in hybrids with FAO over 280, as compared with hybrids with FAO below 250, which resulted in higher (P<0.05) the potential milk production per hectare and per tonne of dry matter in a group of hybrids with FAO over 280. Within other groups hybrids were differences in milk production insignificant. For a given region it is advantageous growing hybrids with FAO 260 - 280.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210128" target="_blank" >QJ1210128: Inovovat systémy hodnocení kvality krmiv s důrazem na zavedení nového národního systému hodnocení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů