Možnosti zlepšení mlezivové výživy u telat v praxi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002342" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002342 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15194.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15194.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti zlepšení mlezivové výživy u telat v praxi
Popis výsledku v původním jazyce
Na workshopu byla chovatelům velmi důkladně vysvětlena úloha mleziva ve výživě novorozených telat. Probráno bylo jeho imunologické složení, ostatní biologicky aktivní látky v mlezivu a principy pasivní a aktivní imunity u telat. Důraz byl kladen na specifikaci faktorů, kterými velmi významně ovlivňujeme zejména kvalitu získaného mleziva. Jde o: a) pořadí laktace krav, b) roční období, c) tepelný stres, d) čas – doba mezi otelením a podojením krávy, doba mezi narozením telete a dobou podání mleziva, doba jako faktor ovlivňující fyziologii těla telete – aktivace trávicího systému. Neméně významný je i faktor objemu – objem mleziva získaného na 1. dojení a objem mleziva podaného na 1. napojení teleti. Chovatelé byli seznámeni i s problematikou nedostatečného sacího reflexu a s rozdíly v různých způsobech napájení telat mlezivem. Probrána byla i problematika hodnocení kvality mleziva (refraktometry) a efektivní kontroly managementu napájení telat mlezivem, tj., imunitní vybavenosti telat (hodnocení séra telat refraktometry pro stanovení celkového proteinu v séru, stanovení hodnoty Brix nebo hodnoty refrakčního indexu séra). Představen byl chovatelům výzkumný projekt NAZV QJ1510219 a možnosti jejich zapojení do něj, včetně prezentace webové stránky projektu www.telata-mlezivo.cz .
Název v anglickém jazyce
Best colostrum management practices for dairy calves
Popis výsledku anglicky
The role of colostrum in the newborn calves nutrition was very thoroughly explained to the breeders on this workshop. The imunological composition and other biologically active components in colostrum were explained, and the principles of active and passive imunity by calves. The accent was put on the specification of factors influencing the quality of the colostrum. These factors are: a) lactation order, b) season, c) heat stress, d) time – period between calving and the first milking; period between the birth of the calf and the first colostrum feeding; the time as a factor influencing the physiological developement of the calf – activation of the digestive organs. Very important is also the volume of the colostrum – from the first milking and also used for the first feeding of the calves. The breeders were also acquaint with the problematics of nonsufficient sucking reflex by calves and different manners of feeding with colostrum. Also the problematics of the colostral quality was told over and the effective controling management of the calves colostral feeding (evaluation of the calves serum with refractometers to determine the protein in it, the Brix value and the refraction index of the serum). The research project NAZV QJ1510219 was presented with the possibility of joining to this project and also the web site www.telata-mlezivo.cz.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Komplexní řízení mlezivové výživy telat a její zlepšování jako přirozený nástroj k podpoře zdraví telat, tlumení nákaz a snížení potřeby antibiotik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů