Vliv náhrady sójového extrahovaného šrotu řepkovým extrahovaným šrotem na mléčnou užitkovost a příjem krmiva vysokoužitkových dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002367" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002367 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15203.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15203.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv náhrady sójového extrahovaného šrotu řepkovým extrahovaným šrotem na mléčnou užitkovost a příjem krmiva vysokoužitkových dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit vliv náhrady sójového extrahovaného šrotu řepkovým extrahovaným šrotem v krmné dávce na mléčnou užitkovost a příjem krmiva dojnic. Třicet šest vysokoužitkových dojnic, které byly ve druhém trimestru laktace, bylo rozděleno do dvou skupin. Krmná dávka kontrolní (KON) i pokusné (POK) skupiny měli stejné zastoupení objemných krmiv. Ve směsi doplňkových krmiv u skupiny POK byli sójový extrahovaný šrot a Amino Plus® nahrazeny řepkový extrahovaným šrotem. Příjem sušiny byl lehce snížen u skupiny POK (P < 0,05). Mléčná užitkovost a obsah složek mléka se mezi skupinami nelišily (P > 0,05). Obě skupiny se také nelišily (P > 0,05) v živé hmotnosti a v produkci těkavých mastných kyselin v bachoru. Celkově práce prokázala, že řepkový extrahovaný šrot může být ekonomickou alternativou sójového extrahovaného šrotu.
Název v anglickém jazyce
Effect of Substitution of Soybean Meal by Rapeseed Meal on Milk Production and Feed Intake of High-Yielding Dairy Cows
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to examine effects of replacing soybean meal by rapeseed meal in dairy cow diets on milk production and feed intake. Thirty-six high-yielding dairy cows during the second trimester of lactation were divided into 2 groups. Both control (KON) and experimental (POK) diets were equal in forages. In concentrates for POK group soybean meal and Amino Plus® were replaced by rapeseed meal. Dry matter intake was slightly decreased in POK group (P < 0.05). Daily milk yield and content of milk constituents (protein, fat and lactose) did not differ significantly (P > 0.05) between groups. There were also no significant differences (P > 0.05) in live weight and volatile fatty acids production between KON and POK group. Overall, it is concluded that rapeseed meal may offer an economical alternative to soybean meal.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů