Biosekurita telat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000127" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000127 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16128.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16128.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biosekurita telat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit komplex preventivních opatření vedoucích k minimalizaci průniku patogenních mikroorganismů na farmu a jejich šíření na farmě s důrazem na odchov telat v průběhu období mléčné výživy. Dvacet pět chovů dojeného skotu v oblasti střední Moravy bylo rozděleno podle velikosti základního stáda do pěti skupin (pod 200, 201-300, 301-400, 401-500 a nad 500 krav). Byl stanoven a analyzován komplex preventivních opatření, jejichž cílem je zabránit průniku infekčních agens na farmu prostřednictvím osob, zvířat, zdraví, dopravních prostředků a transportu, technologickými systémy a asanačními opatřeními. Jednotlivé ukazatele a celkové hodnocení biologické bezpečnosti byly hodnoceny třístupňovou škálou (nízká, střední a vysoká úroveň). Největší podíl farem (60 %) dosahoval střední úroveň biosekurity v odchovu telat v průběhu mléčné výživy. Vysoká úroveň biosekurity byla zjištěna u 32 % zemědělských podniků a pouze 8 % z analyzovaných farem mělo nízkou úroveň biologické bezpečnosti.
Název v anglickém jazyce
Biosecurity of calves
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to assess the complex of preventive measures to minimize the penetration of pathogenic microorganisms on the farm and their spread inside the farm with an emphasis on dairy calf rearing. Twenty five dairy farms from Central Moravia were grouped by the size of the herd into five groups (under 200, 201-300, 301400, 401-500 and above 500 cows). There was collected and analysed a complex of preventive measures designed to prevent the penetration of infectious agents into farm by person, animals, health, transport, technological systems and sanitation. Individual characteristics and overall assessment of biosecurity were evaluated by three-point scale (low, moderate and high level). The largest proportion of farms (60%) reached a moderate level of biosecurity in the rearing of calves during the milk nutrition. The high level of biosecurity was found at 32 % farms and only 8 % of all farms had low biosecurity level.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
64-67
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—