Biosecurity telat na vybraných moravských farmách skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000163" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000163 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16164.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16164.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biosecurity telat na vybraných moravských farmách skotu
Popis výsledku v původním jazyce
na farmu a jejich šíření na farmě s důrazem na odchov telat v průběhu období mléčné výživy. Dvacet pět chovů dojeného skotu v oblasti střední Moravy bylo rozděleno podle velikosti základního stáda do 5 skupin (pod 200, 201-300, 301-400, 401-500 a nad 500 krav). Byl stanoven a analyzován komplex preventivních opatření, jejichž cílem je zabránit prítniku infekčních agens na farmu prostřednictvím osob, zvířat, zdraví, dopravních prostředků a transportu, technologickými systémy a asanačními opatřeními. Jednotlivé ukazatele a celkové hodnocení biologické bezpečnosti byly hodnoceny třístupňovou škálou (nízká, střední a vysoká úroveň). Největší podíl farem (60 %) dosahoval střední úroveň biosecurity v odchovu telat v průběhu mléčné výživy. Vysoká úroveň biosecurity byla zjištěna u 32 % zemědělských podniků a pouze 8 % z analyzovaných farem mělo nízkou úroveň biologické bezpečnosti.
Název v anglickém jazyce
Calf biosecurity in Moravian Dairy Farms
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to assess the complex ofpreventive measures to minimize the penetration of pathogenic microorganisms on the farm and their spread inside the farm with an emphasis on dairy calf rearing. Twenty five dairy farms from Central Moravia were grouped by the size of the herd into five groups (under 200, 201-300, 301-400, 401-500 and above 500 cows). Tliere was collected and analysed a complex of preventive measures designed to prevent the penetration of infectious agents into farm by person, animals, health, transport, technological systems and sanitation. Individual characteristics and overall assessment of biosecurity were evaluated by three-point scale (low, moderate and high level).The largest proportion offarms (60%) reached a moderate level of biosecurity in the rearing of calves during the milk nutrition. Tlie high level of biosecurity was found at 32 % farms and only 8 % of all farms had low biosecurity level.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2016
ISBN
978-80-7403-155-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
30-32
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Místo vydání
Praha Uhříněves
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
23. 11. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—