Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of a Rearing System on Breast Meat Quality of Chickens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000198" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000198 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16199.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16199.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of a Rearing System on Breast Meat Quality of Chickens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to evaluate meat quality of breast muscles in outdoor and free-range chickens with respect to stocking density of outdoor chickens. In the study, one-day-old Hubbard JA 757 cockerels were divided into three groups, Group one (I) was kept in indoor one litter pen under intensive conditions with floor density of 13.50 chickens per m2. Group two were free-range (FRI) chickens (8.30 chickens per m2) and the group three was free-range (FRII) with a half density of group FRI (4.15 chickens per m2). Chickens of all groups were kept till 28 days of age in indoor pens and then free-range groups were moved to the three floorless portable pens. Pasture intake had a little effect on breast meat quality parameters. Ultimate pH was higher in free-range chickens but significantly only in the group with higher density. There was no effect of rearing system and stocking density on meat color. Free-range system and lower stocking density led to increasing of muscle fiber cross sectional area (P=0.001) and diameter (P=0.001). Presumably, lower fiber cross sectional area of indoor chickens exhibited to higher meat sheare force of boiled meat (P=0.003).

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of a Rearing System on Breast Meat Quality of Chickens

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate meat quality of breast muscles in outdoor and free-range chickens with respect to stocking density of outdoor chickens. In the study, one-day-old Hubbard JA 757 cockerels were divided into three groups, Group one (I) was kept in indoor one litter pen under intensive conditions with floor density of 13.50 chickens per m2. Group two were free-range (FRI) chickens (8.30 chickens per m2) and the group three was free-range (FRII) with a half density of group FRI (4.15 chickens per m2). Chickens of all groups were kept till 28 days of age in indoor pens and then free-range groups were moved to the three floorless portable pens. Pasture intake had a little effect on breast meat quality parameters. Ultimate pH was higher in free-range chickens but significantly only in the group with higher density. There was no effect of rearing system and stocking density on meat color. Free-range system and lower stocking density led to increasing of muscle fiber cross sectional area (P=0.001) and diameter (P=0.001). Presumably, lower fiber cross sectional area of indoor chickens exhibited to higher meat sheare force of boiled meat (P=0.003).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Animal Physiology 2016

  • ISBN

    978-80-7509-416-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    214-220

  • Název nakladatele

    Mendel University

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Bořetice

  • Datum konání akce

    13. 6. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku