Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Grazing on Fatty Acid Composition and Oxidative Stability of Chicken Meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000204" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000204 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16202.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16202.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Grazing on Fatty Acid Composition and Oxidative Stability of Chicken Meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study evaluated the breast meat quality of Hubbard JA757 cockerels housed on litter under intensive conditions (13.5 chickens/m2; L) and in free-range with a higher (8.30 chickens/m2; FRJ) or lower stocking density (4.15 chickens/m2; FRII). The chickens of all groups were kept until 28 days of age in indoor pens, and then the free-range groups were moved to the floorless portable pens. The rapeseed oil was the source of fatty acids in diet. The rearing system had little effect on the fatty acid composition of the breast meat. The pasture of chickens with lower stocking density significantly decreased the polyunsaturated fatty acid (PUFA) content (P = 0.029) and linoleic acid content (P = 0.031) in breast meat contrary to chickens from litter. The stocking density affect the a-linolenic acid content (P < 0.001), which was significantly lower in the group with lower stocking density. In addition, both free-range groups decreased the n-3 PUFA content (P = 0.002) and the hypocholesterolemic/Hypercholesterolemic index (P < 0.001) and increased the thrombogenic index (P < 0.001) and the atherogenic index (P < 0.001). The n-6/n-3 PUFA ratio was not influenced. Oxidative stability of meat stored at 4°C for 0 (P = 0.020) and 5 days (P = 0.003) was higher in chickens housed on litter under intensive conditions. In the ninth day of storage, meat oxidative stability of chickens from FRII increased (P < 0.001) contrary to group FRI. In case of fatty acids and oxidative stability, good source of fatty acids in diet can offset or surpass the positive influence of grazing.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Grazing on Fatty Acid Composition and Oxidative Stability of Chicken Meat

  • Popis výsledku anglicky

    The study evaluated the breast meat quality of Hubbard JA757 cockerels housed on litter under intensive conditions (13.5 chickens/m2; L) and in free-range with a higher (8.30 chickens/m2; FRJ) or lower stocking density (4.15 chickens/m2; FRII). The chickens of all groups were kept until 28 days of age in indoor pens, and then the free-range groups were moved to the floorless portable pens. The rapeseed oil was the source of fatty acids in diet. The rearing system had little effect on the fatty acid composition of the breast meat. The pasture of chickens with lower stocking density significantly decreased the polyunsaturated fatty acid (PUFA) content (P = 0.029) and linoleic acid content (P = 0.031) in breast meat contrary to chickens from litter. The stocking density affect the a-linolenic acid content (P < 0.001), which was significantly lower in the group with lower stocking density. In addition, both free-range groups decreased the n-3 PUFA content (P = 0.002) and the hypocholesterolemic/Hypercholesterolemic index (P < 0.001) and increased the thrombogenic index (P < 0.001) and the atherogenic index (P < 0.001). The n-6/n-3 PUFA ratio was not influenced. Oxidative stability of meat stored at 4°C for 0 (P = 0.020) and 5 days (P = 0.003) was higher in chickens housed on litter under intensive conditions. In the ninth day of storage, meat oxidative stability of chickens from FRII increased (P < 0.001) contrary to group FRI. In case of fatty acids and oxidative stability, good source of fatty acids in diet can offset or surpass the positive influence of grazing.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Animal Physiology 2016

  • ISBN

    978-80-7509-416-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    24-30

  • Název nakladatele

    Mendel University

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Bořetice

  • Datum konání akce

    13. 6. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku