Produkce drůbežího masa jako funkční potraviny s volitelným poměrem n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00102372" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00102372 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce drůbežího masa jako funkční potraviny s volitelným poměrem n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv obsahu 1, 3, 5 a 7 % lněného oleje v krmné směsi na složení masa byl sledován v pokusu s brojlery vykrmovanými od 25 do 40 dní věku. Byl použit olej z odrůdy Atalante s převažujícím obsahem kyseliny alfa-linolenové, nebo z odrůdy Lola s převažujícímobsahem kyseliny linolové. S výjimkou kyseliny eikosapentaenové byl obsah všech mastných kyselin v prsní svalovině nižší (P<0,001) a poměr n-6/n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) významně příznivější (P<0,001) než ve svalovině stehenní. Rozdílným obsahem kyseliny linolové a alfa-linolenové v krmné směsi se dařilo upravovat poměr n-6/n-3 PUFA v prsní svalovině od 0,9 do 13,7 a ve stehenní svalovině od 1,0 do 16,7. Zařazením lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové lze produkovatdrůbeží maso jako funkční potravinu s prakticky libovolným poměrem n-6 a n-3 PUFA.
Název v anglickém jazyce
Poultry meat production as a functional food with voluntary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids ratio
Popis výsledku anglicky
The effect of 1, 3, 5 or 7 % of linseed oil in the feed on the fatty acid composition in the chicken meat was studied in an experiment with broiler chickens of the age from 25 to 40 days. Oils made either of seeds of the cultivar Atalante with a high content of alpha-linolenic acid or of the cultivar Lola with a predominating content of linoleic acid were used. With the exception of eicosapentaenoic acid the contents of all fatty acids in the breast meat were lower (P<0.001) and n-6/n-3 polyunsaturatedfatty acids (PUFA) ratio significantly better (P<0.001) than in the thigh meat. Ratio of n-6 to n-3 PUFA ranged from 0.9 to 13.7 and from 1.0 to 16.7 in breast and thigh meat, respectively. By means of inclusion of linseed oil with high content of alpha-linolenic acid into the feed mixture can be produced poultry meat with arbitrary n-6/n-3 PUFA ratio as a functional food.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet'06 Agro - sborník z mezinárodní konference posluchačů postgraduálního doktorského studia
ISBN
80-7157-999-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
97-97
Název nakladatele
Ediční středisko MZLU v Brně
Místo vydání
MZLU v Brně
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 12. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—