Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce drůbežího masa jako funkční potraviny s volitelným poměrem n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00102372" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00102372 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce drůbežího masa jako funkční potraviny s volitelným poměrem n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vliv obsahu 1, 3, 5 a 7 % lněného oleje v krmné směsi na složení masa byl sledován v pokusu s brojlery vykrmovanými od 25 do 40 dní věku. Byl použit olej z odrůdy Atalante s převažujícím obsahem kyseliny alfa-linolenové, nebo z odrůdy Lola s převažujícímobsahem kyseliny linolové. S výjimkou kyseliny eikosapentaenové byl obsah všech mastných kyselin v prsní svalovině nižší (P<0,001) a poměr n-6/n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) významně příznivější (P<0,001) než ve svalovině stehenní. Rozdílným obsahem kyseliny linolové a alfa-linolenové v krmné směsi se dařilo upravovat poměr n-6/n-3 PUFA v prsní svalovině od 0,9 do 13,7 a ve stehenní svalovině od 1,0 do 16,7. Zařazením lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové lze produkovatdrůbeží maso jako funkční potravinu s prakticky libovolným poměrem n-6 a n-3 PUFA.

  • Název v anglickém jazyce

    Poultry meat production as a functional food with voluntary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids ratio

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of 1, 3, 5 or 7 % of linseed oil in the feed on the fatty acid composition in the chicken meat was studied in an experiment with broiler chickens of the age from 25 to 40 days. Oils made either of seeds of the cultivar Atalante with a high content of alpha-linolenic acid or of the cultivar Lola with a predominating content of linoleic acid were used. With the exception of eicosapentaenoic acid the contents of all fatty acids in the breast meat were lower (P<0.001) and n-6/n-3 polyunsaturatedfatty acids (PUFA) ratio significantly better (P<0.001) than in the thigh meat. Ratio of n-6 to n-3 PUFA ranged from 0.9 to 13.7 and from 1.0 to 16.7 in breast and thigh meat, respectively. By means of inclusion of linseed oil with high content of alpha-linolenic acid into the feed mixture can be produced poultry meat with arbitrary n-6/n-3 PUFA ratio as a functional food.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet'06 Agro - sborník z mezinárodní konference posluchačů postgraduálního doktorského studia

  • ISBN

    80-7157-999-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    97-97

  • Název nakladatele

    Ediční středisko MZLU v Brně

  • Místo vydání

    MZLU v Brně

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 12. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku