Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce drůbežího masa jako funkční potraviny s volitelným poměrem n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00109888" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00109888 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Poultry meat production as a functional food with a voluntary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids ratio

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of different levels of linseed oils made either of flax cultivar Atalante with a high content of a-linolenic acid (612 g/kg) or of the cultivar Lola with the predominating content of linoleic acid (708 g/kg) in the chicken diet upon fatty acidpattern in the meat was studied. Cockerels Ross 308 were fed the diets containing 1, 3, 5 or 7 per cent of oil within the last 15 days of fattening. Breast meat (BM) and thigh meat (TM) without skin of 8 chickens from each dietary group were used for analyses. The relative proportions of fatty acids were expressed as percentages of total determined fatty acids. When feeding Atalante oil, the shares of n-6 fatty acids were highly significantly lower while those of n-3 fatty acids were higher; the ratioof n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids in meat was narrower (P<0.001) than in chickens fed oil with a low content of a-linolenic acid. In BM and TM, the relative proportions of a-linolenic and g-linolenic acids were nearly the same, those

  • Název v anglickém jazyce

    Poultry meat production as a functional food with a voluntary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids ratio

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of different levels of linseed oils made either of flax cultivar Atalante with a high content of a-linolenic acid (612 g/kg) or of the cultivar Lola with the predominating content of linoleic acid (708 g/kg) in the chicken diet upon fatty acidpattern in the meat was studied. Cockerels Ross 308 were fed the diets containing 1, 3, 5 or 7 per cent of oil within the last 15 days of fattening. Breast meat (BM) and thigh meat (TM) without skin of 8 chickens from each dietary group were used for analyses. The relative proportions of fatty acids were expressed as percentages of total determined fatty acids. When feeding Atalante oil, the shares of n-6 fatty acids were highly significantly lower while those of n-3 fatty acids were higher; the ratioof n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids in meat was narrower (P<0.001) than in chickens fed oil with a low content of a-linolenic acid. In BM and TM, the relative proportions of a-linolenic and g-linolenic acids were nearly the same, those

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    203-213

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus