Vliv rozdílného zastoupení mastných kyselin v krmivu na jejich obsah v mase kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00132070" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00132070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of diets with different fatty acid pattern on the content of fatty acids in chicken meat
Popis výsledku v původním jazyce
Effects of 1, 3, 5 or 7 % of linseed oil in the diet on the content of fatty acids in breast and thigh meat were studied in broiler chickens. Oils made either of seeds of the linseed cultivar Atalante (A) with a high content of alpha-linolenic acid or ofthe cultivar Lola (L) with a predominating content of linoleic acid were fed from 25 to 40 days of age. When feeding A, contents of all n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA), including eicosatrienoic acid, were significantly higher, those of n-6 PUFA were lower, and the ratio of n-6/n-3 PUFA was narrower (P<0.001) than when L was fed. The narrowest n-6 to n-3 PUFA ratio was observed at the content 36 g of alpha-linolenic acid (58 g A) per kg of the diet while the widest one at 2 g of alpha-linolenic acid (70 g L) per kg of the diet. When using L, the increasing level of linoleic acid in feed was associated with significantly increasing levels of all n-6 PUFA in meat. By means of oil A, the content of all n-3 PUFA increased, but the de
Název v anglickém jazyce
Effect of diets with different fatty acid pattern on the content of fatty acids in chicken meat
Popis výsledku anglicky
Effects of 1, 3, 5 or 7 % of linseed oil in the diet on the content of fatty acids in breast and thigh meat were studied in broiler chickens. Oils made either of seeds of the linseed cultivar Atalante (A) with a high content of alpha-linolenic acid or ofthe cultivar Lola (L) with a predominating content of linoleic acid were fed from 25 to 40 days of age. When feeding A, contents of all n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA), including eicosatrienoic acid, were significantly higher, those of n-6 PUFA were lower, and the ratio of n-6/n-3 PUFA was narrower (P<0.001) than when L was fed. The narrowest n-6 to n-3 PUFA ratio was observed at the content 36 g of alpha-linolenic acid (58 g A) per kg of the diet while the widest one at 2 g of alpha-linolenic acid (70 g L) per kg of the diet. When using L, the increasing level of linoleic acid in feed was associated with significantly increasing levels of all n-6 PUFA in meat. By means of oil A, the content of all n-3 PUFA increased, but the de
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Ediční středisko MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—