Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv obsahu esenciálních mastných kyselin v krmivu na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v drůbežím mase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00102247" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00102247 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv obsahu esenciálních mastných kyselin v krmivu na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v drůbežím mase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vliv obsahu 1, 3, 5 a 7 % lněného oleje v krmné směsi na složení masa byl sledován v pokusu s brojlery vykrmovanými od 25 do 40 dní věku. Byl použit olej z odrůdy Atalante s převažujícím obsahem kyseliny a-linolenové (A; skupiny A1; A3; A5; A7), nebo z odrůdy Lola s převažujícím obsahem kyseliny linolové (L; skupiny L1; L3; L5; L7). Rozdílným obsahem kyseliny linolové a a-linolenové v krmné směsi se dařilo upravovat poměr n-6/n-3 PUFA v prsní svalovině od 0,9 do 13,7 a ve stehenní svalovině od 1,0 do 16,7. Zařazením lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny a-linolenové lze produkovat drůbeží maso jako funkční potravinu s prakticky libovolným poměrem n-6 a n-3 PUFA.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of the content of essential fatty acids in the feed upon the content of physiologically important fatty acids in the chicken meat

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of 1, 3, 5 or 7 % of linseed oil in the feed on the fatty acid composition in the chicken meat was studied in an experiment with broiler chickens of the age from 25 to 40 days. Oils made either of seeds of the cultivar Atalante (A; groups A1;A3; A5; A7) with a high content of a-linolenic acid or of the cultivar Lola (L) with a predominating content of linoleic acid (L1; L3; L5; L7) were used. Ratio of n-6 to n-3 PUFA ranged from 0,9 to 13,7 and from 1,0 to 16,7 in breast and thigh meat, respectively. By means of inclusion of linseed oil with high content of a-linolenic acid into the feed mixture can be produced poultry meat with arbitrary n-6/n-3 PUFA ratio as a functional food.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výživa zvierat 2006

  • ISBN

    80-8077-035-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    46-49

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lékarstva, Katedra výživy, dietetiky a chovu zvierat

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku