Vliv obsahu esenciálních mastných kyselin v krmivu na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v drůbežím mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00102247" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00102247 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv obsahu esenciálních mastných kyselin v krmivu na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v drůbežím mase
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv obsahu 1, 3, 5 a 7 % lněného oleje v krmné směsi na složení masa byl sledován v pokusu s brojlery vykrmovanými od 25 do 40 dní věku. Byl použit olej z odrůdy Atalante s převažujícím obsahem kyseliny a-linolenové (A; skupiny A1; A3; A5; A7), nebo z odrůdy Lola s převažujícím obsahem kyseliny linolové (L; skupiny L1; L3; L5; L7). Rozdílným obsahem kyseliny linolové a a-linolenové v krmné směsi se dařilo upravovat poměr n-6/n-3 PUFA v prsní svalovině od 0,9 do 13,7 a ve stehenní svalovině od 1,0 do 16,7. Zařazením lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny a-linolenové lze produkovat drůbeží maso jako funkční potravinu s prakticky libovolným poměrem n-6 a n-3 PUFA.
Název v anglickém jazyce
The effect of the content of essential fatty acids in the feed upon the content of physiologically important fatty acids in the chicken meat
Popis výsledku anglicky
The effect of 1, 3, 5 or 7 % of linseed oil in the feed on the fatty acid composition in the chicken meat was studied in an experiment with broiler chickens of the age from 25 to 40 days. Oils made either of seeds of the cultivar Atalante (A; groups A1;A3; A5; A7) with a high content of a-linolenic acid or of the cultivar Lola (L) with a predominating content of linoleic acid (L1; L3; L5; L7) were used. Ratio of n-6 to n-3 PUFA ranged from 0,9 to 13,7 and from 1,0 to 16,7 in breast and thigh meat, respectively. By means of inclusion of linseed oil with high content of a-linolenic acid into the feed mixture can be produced poultry meat with arbitrary n-6/n-3 PUFA ratio as a functional food.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa zvierat 2006
ISBN
80-8077-035-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
46-49
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lékarstva, Katedra výživy, dietetiky a chovu zvierat
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—