Vliv zkrmování lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové na zastoupení mastných kyselin ve svalovině kuřat
Popis výsledku
Byl sledován vliv lněného oleje zařazeného do krmné směsi na podíl mastných kyselin v mase kuřat. Kohoutci Ross 308 dostávali v posledních 15 dnech výkrmu směsi s obsahem 1, 3, 5 nebo 7 % lněného oleje s vysokým obsahem alfa-linolenové kyseliny. Relativní podíly mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině byly vyjádřeny v % všech stanovených mastných kyselin. Při zvyšování obsahu oleje v krmivu se podíl nasycených a mononenasycených mastných kyselin v mase snižoval a podíl polynenasycených mastných kyselin průkazně vzrůstal(P<0.01). Poměr n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin v prsní svalovině se pohyboval v rozpětí od 0,9 do 2,7 a ve svalovině stehenní od 1,0 do 3,3. Zařazením lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové do krmnýchsměsí lze produkovat drůbeží maso jako funkční potravinu s velmi úzkým poměrem n-6/n-3 polynenasycených mastných kyselin.
Klíčová slova
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of feeding linseed oil with high content of alpha-linolenic acid on fatty acid pattern of chicken meat
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of linseed oil in the chicken diet upon fatty acid pattern in the meat was studied. Cockerels Ross 308 were fed the diets containing 1, 3, 5 or 7 % of oil with a high content of alpha-linolenic acid within the last 15 days of fattening. The relative proportions of fatty acids in breast meat and thigh meat were expressed as % of total determined fatty acids. The proportions of total saturated and monounsaturated fatty acids in meat decreased and that of polyunsaturated increased significantly(P<0.01) in dependence on the increasing level of oil in the diet. Ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids ranged from 0.9 to 2.7 and from 1.0 to 3.3 in breast meat and thigh meat, respectively. By means of inclusion of linseed oil with high content of alpha-linolenic acid into diet it would be possible to produce poultry meat as a functional food with very narrow n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids ratio.
Název v anglickém jazyce
Effect of feeding linseed oil with high content of alpha-linolenic acid on fatty acid pattern of chicken meat
Popis výsledku anglicky
The effect of linseed oil in the chicken diet upon fatty acid pattern in the meat was studied. Cockerels Ross 308 were fed the diets containing 1, 3, 5 or 7 % of oil with a high content of alpha-linolenic acid within the last 15 days of fattening. The relative proportions of fatty acids in breast meat and thigh meat were expressed as % of total determined fatty acids. The proportions of total saturated and monounsaturated fatty acids in meat decreased and that of polyunsaturated increased significantly(P<0.01) in dependence on the increasing level of oil in the diet. Ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids ranged from 0.9 to 2.7 and from 1.0 to 3.3 in breast meat and thigh meat, respectively. By means of inclusion of linseed oil with high content of alpha-linolenic acid into diet it would be possible to produce poultry meat as a functional food with very narrow n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids ratio.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
196-201
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—
Druh výsledku
D - Stať ve sborníku
CEP
GH - Výživa hospodářských zvířat
Rok uplatnění
2007