Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zkrmování lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové na zastoupení mastných kyselin ve svalovině kuřat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00110953" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00110953 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of feeding linseed oil with high content of alpha-linolenic acid on fatty acid pattern of chicken meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of linseed oil in the chicken diet upon fatty acid pattern in the meat was studied. Cockerels Ross 308 were fed the diets containing 1, 3, 5 or 7 % of oil with a high content of alpha-linolenic acid within the last 15 days of fattening. The relative proportions of fatty acids in breast meat and thigh meat were expressed as % of total determined fatty acids. The proportions of total saturated and monounsaturated fatty acids in meat decreased and that of polyunsaturated increased significantly(P<0.01) in dependence on the increasing level of oil in the diet. Ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids ranged from 0.9 to 2.7 and from 1.0 to 3.3 in breast meat and thigh meat, respectively. By means of inclusion of linseed oil with high content of alpha-linolenic acid into diet it would be possible to produce poultry meat as a functional food with very narrow n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids ratio.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of feeding linseed oil with high content of alpha-linolenic acid on fatty acid pattern of chicken meat

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of linseed oil in the chicken diet upon fatty acid pattern in the meat was studied. Cockerels Ross 308 were fed the diets containing 1, 3, 5 or 7 % of oil with a high content of alpha-linolenic acid within the last 15 days of fattening. The relative proportions of fatty acids in breast meat and thigh meat were expressed as % of total determined fatty acids. The proportions of total saturated and monounsaturated fatty acids in meat decreased and that of polyunsaturated increased significantly(P<0.01) in dependence on the increasing level of oil in the diet. Ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids ranged from 0.9 to 2.7 and from 1.0 to 3.3 in breast meat and thigh meat, respectively. By means of inclusion of linseed oil with high content of alpha-linolenic acid into diet it would be possible to produce poultry meat as a functional food with very narrow n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids ratio.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    196-201

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 5. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku