Pivovarské mláto skladované ve vaku bez konzervantů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000006" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17005.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17005.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pivovarské mláto skladované ve vaku bez konzervantů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem výzkumu bylo ověřit, jak dlouho lze uchovávat ve vaku o kapacitě 25 tun pivovarské mláto, konzervované bez konzervačního přípravku. Mláto bylo v roce 2015 i v roce 2016 skladováno více než tři měsíce ve vaku. Po otevření vaku byla jeden týden zjišťována aerobní stabilita. Průběh fermentace a aerobní degradace byl průběžně sledován měřením teplot a chemických analýz, v roce 2016 i mikrobiálně. Výsledky z roku 2016 potvrdily ty z roku 2015. Pokud je pivovarské mláto ještě teplé nasypáno z korby nákladního automobilu přímo do vaku a anaerobně v něm uzavřeno, lze ho bez konzervačních přípravků uchovávat i tři měsíce. Po otevření vaku se počet kvasinek a plísní významně zvýšil za sedm dnů. Kvalitu skladovaného mláta více negativně ovlivnil přístup vzduchu než délka skladování. Aerobní stabilitu ovlivňuje sušina mláta, čím je jeho sušina nižší, tím horší je stabilita.
Název v anglickém jazyce
Wet Brewers' Grains stored in the bag without additives
Popis výsledku anglicky
The aim of the research was to determine how long Wet Brewers' Grains (WBG), preserved without any additives, can be stored in a bag with a capacity of 25 tons. The WBG were in 2015 and in 2016 stored more than 3 months in the bag. After opening the bag was determined one week aerobic stability. The fermentation and aerobic degradation was continuously monitored by measuring the temperature and chemical analyzes, and in 2016 also microbial analyzes. Results from 2016 confirmed those of 2015. If the WBG still warm tipped out of a truck directly into the bag and anaerobically it closed, it can keep free of preservatives even 3 months. After opening the bag the number of yeasts and molds significantly increased after 7 days. Quality of stored WBG more negatively affected the access of air than the length of storage.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
18-21
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—