Vliv zmrazení siláže na NIR analýzy výživných hodnot
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000011" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17019.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zmrazení siláže na NIR analýzy výživných hodnot
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem výzkumu bylo zjistit, jestli má zmrazení a rozmražení čerstvých vzorků kukuřičné siláže vliv na výsledek analýz výživných hodnot a stravitelnosti organické hmoty (SOH) stanovené na přístroji AgriNIRs. Zkoumány byly tři siláže získané různou technologií sklizně. Po sklizni klasickým způsobem s délkou řezanky 10 mm nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi čerstvou a zmrzlou siláží. Významné rozdíly (P < 0,05) byly zjištěny pouze u SOH siláže vyrobené technologií Shredlage s délkou řezanky asi 25 mm (SOH po rozmrznutí byla nižší než u čerstvé siláže) a u obsahu neutrálně detergentní vlákniny (NDF) v sušině u siláže s klasickou délkou řezanky 10 mm, ale o vyšší sušině (NDF po rozmrznutí byla vyšší než u čerstvé siláže). Pokud se tento vliv prokáže i v dalších pokusech, bude doporučeno upravit kalibrační rovnice pro tyto případy.
Název v anglickém jazyce
Influence of freezing silage on NIR analysis of nutritional values
Popis výsledku anglicky
The aim of the research was to determine if freezing and thawing of fresh samples of maize silage influenced the final result of nutritional values and organic matter digestibility (OMD) measured by the AgriNIRs device. Three maize silages obtained by different technology of harvesting were investigated. After harvesting the classical way of cutting length 10 mm there was no difference between fresh and frozen silage. Significant differences (P < 0,05) were found only in OMD of silage produced with the technology Shredlage with a cutting length of about 25 mm (OMD of freezing silage was lower than fresh silage) and the content of neutral detergent fiber (NDF) in the dry matter in silage with conventional cutting length 10 mm, but a higher dry matter (NDF of freezing silage was higher than fresh silage). If that impact proved in other trials, it will be advised to adjust the calibration equation for these cases.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
66-69
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—