Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zmrazení siláže na NIR analýzy výživných hodnot

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000011" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17019.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zmrazení siláže na NIR analýzy výživných hodnot

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem výzkumu bylo zjistit, jestli má zmrazení a rozmražení čerstvých vzorků kukuřičné siláže vliv na výsledek analýz výživných hodnot a stravitelnosti organické hmoty (SOH) stanovené na přístroji AgriNIRs. Zkoumány byly tři siláže získané různou techno­logií sklizně. Po sklizni klasickým způsobem s délkou řezanky 10 mm nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi čerstvou a zmrzlou siláží. Významné rozdíly (P < 0,05) byly zjištěny pouze u SOH siláže vyrobené technologií Shredlage s délkou řezanky asi 25 mm (SOH po rozmrznutí byla nižší než u čerstvé siláže) a u obsahu neutrálně detergentní vlákniny (NDF) v sušině u siláže s klasickou délkou řezanky 10 mm, ale o vyšší sušině (NDF po rozmrznutí byla vyšší než u čerstvé siláže). Pokud se tento vliv prokáže i v dalších poku­sech, bude doporučeno upravit kalibrační rovnice pro tyto případy.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of freezing silage on NIR analysis of nutritional values

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the research was to determine if freezing and thawing of fresh samples of maize silage influenced the final result of nutritional values and organic matter digestibility (OMD) measured by the AgriNIRs device. Three maize silages obtained by different technology of harvesting were investigated. After harvesting the classical way of cutting length 10 mm there was no difference between fresh and frozen silage. Significant differences (P < 0,05) were found only in OMD of silage produced with the technology Shredlage with a cutting length of about 25 mm (OMD of freezing silage was lower than fresh silage) and the content of neutral detergent fiber (NDF) in the dry matter in silage with conventional cutting length 10 mm, but a higher dry matter (NDF of freezing silage was higher than fresh silage). If that impact proved in other trials, it will be advised to adjust the calibration equation for these cases.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    77

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    66-69

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus