Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv obsahu sušiny a délky řezanky na kvalitu siláží

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005677" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005677 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23022.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv obsahu sušiny a délky řezanky na kvalitu siláží

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U vojtěškových i kukuřičných siláží byly během let 2018 až 2022 testovány následující technologické prvky: obsah sušiny a délka řezanky. Obsah sušiny hraje významnou roli především ve zvýšení teploty na začátku fermentace. Potvrdilo se, že každé zvýšení teploty siláže po jejím založení znamená ztrátu energie a sušiny. Rozdíly mohou být několik procent, ale i mnohem vyšší. Vysoký, ale i nízký obsah sušiny siláže představuje především velké riziko Maillardovy reakce. Sucho během vegetačního období mělo větší vliv na fermentační ukazatele (nižší kyselost siláže i obsah kyseliny mléčné i octové), zatímco období s počasím více deštivým, mělo vyšší vliv na výživné hodnoty (nižší obsah vlákniny a vyšší netto energie laktace). Ztráty sušiny během fermentace byly u vojtěškových siláží s kratší řezankou (20 mm) nižší než u siláží s řezankou delší (40 mm). U vojtěškových siláží měly vyšší aerobní stabilitu siláže s kratší řezankou ve srovnání s řezankou delší. Řezanku s vyšší sušinou je nutné intenzivněji a déle dusat, aby z ní byl vytěsněn vzduch.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dry matter content and length cuttings for silage quality

  • Popis výsledku anglicky

    For alfalfa and maize silages, the following technological elements were tested between 2018 and 2022: dry matter content, risk of weather changes and cut length. The dry matter content plays a signifi cant role above all in increasing the temperature at the beginning of fermentation. It has been confi rmed that any increase in silage temperature after establishment means a loss of energy and dry matter. The differences can be a few percent or even much higher. A high, but also a low dry matter content of silage represents a major risk of the Maillard reaction. Drought during the growing season had a greater effect on fermentation indicators (lower silage acidity and lactic and acetic acid content), while a period with more rainy weather had a greater effect on nutritional values (lower fi bre content and higher net lactation energy). Losses of dry matter during fermentation were of alfalfa silage with a shorter cut (20 mm) lower than that of silage with a longer cut (40 mm). For alfalfa silages, silage with a shorter cut had a higher aerobic stability compared to a longer cut. The silage with a higher dry matter must be pushed more intensively and for a longer time to the air was forced out of it.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    83

  • Číslo periodika v rámci svazku

    323022

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    50-53

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus