Vliv obsahu sušiny a délky řezanky na kvalitu siláží
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005677" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005677 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23022.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv obsahu sušiny a délky řezanky na kvalitu siláží
Popis výsledku v původním jazyce
U vojtěškových i kukuřičných siláží byly během let 2018 až 2022 testovány následující technologické prvky: obsah sušiny a délka řezanky. Obsah sušiny hraje významnou roli především ve zvýšení teploty na začátku fermentace. Potvrdilo se, že každé zvýšení teploty siláže po jejím založení znamená ztrátu energie a sušiny. Rozdíly mohou být několik procent, ale i mnohem vyšší. Vysoký, ale i nízký obsah sušiny siláže představuje především velké riziko Maillardovy reakce. Sucho během vegetačního období mělo větší vliv na fermentační ukazatele (nižší kyselost siláže i obsah kyseliny mléčné i octové), zatímco období s počasím více deštivým, mělo vyšší vliv na výživné hodnoty (nižší obsah vlákniny a vyšší netto energie laktace). Ztráty sušiny během fermentace byly u vojtěškových siláží s kratší řezankou (20 mm) nižší než u siláží s řezankou delší (40 mm). U vojtěškových siláží měly vyšší aerobní stabilitu siláže s kratší řezankou ve srovnání s řezankou delší. Řezanku s vyšší sušinou je nutné intenzivněji a déle dusat, aby z ní byl vytěsněn vzduch.
Název v anglickém jazyce
Effect of dry matter content and length cuttings for silage quality
Popis výsledku anglicky
For alfalfa and maize silages, the following technological elements were tested between 2018 and 2022: dry matter content, risk of weather changes and cut length. The dry matter content plays a signifi cant role above all in increasing the temperature at the beginning of fermentation. It has been confi rmed that any increase in silage temperature after establishment means a loss of energy and dry matter. The differences can be a few percent or even much higher. A high, but also a low dry matter content of silage represents a major risk of the Maillard reaction. Drought during the growing season had a greater effect on fermentation indicators (lower silage acidity and lactic and acetic acid content), while a period with more rainy weather had a greater effect on nutritional values (lower fi bre content and higher net lactation energy). Losses of dry matter during fermentation were of alfalfa silage with a shorter cut (20 mm) lower than that of silage with a longer cut (40 mm). For alfalfa silages, silage with a shorter cut had a higher aerobic stability compared to a longer cut. The silage with a higher dry matter must be pushed more intensively and for a longer time to the air was forced out of it.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
83
Číslo periodika v rámci svazku
323022
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
50-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—