Silážování vojtěšky s rizikem nepřízně počasí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000021" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22021.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Silážování vojtěšky s rizikem nepřízně počasí
Popis výsledku v původním jazyce
Pro správný průběh silážování vojtěšky je nutné její rychlé a dostatečné zavadnutí. Problémy nastávají, když je deštivo. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda by v době nepřízně počasí mohlo výsledek fermentace a aerobní stabilitu siláže ovlivnit přidání mikrobiálního silážního přípravku. Dešťové srážky byly simulovány pokropením řezanky vodou v množství 2 litry na 10 kg. Na kontrolní i pokusnou řezanku byly aplikovány 4 bakteriální přípravky. U siláží s vyšší sušinou (27,3 %) byl významně nižší obsah dusíkatých látek a popelovin. Siláže s nižší sušinou (25,4 %) měly vyšší pH a nižší obsah kyseliny mléčné i kyseliny octové, což odpovídá horšímu hodnocení výsledku fermentace. Aplikace bakteriálních přípravků kvalitu fermentace nezlepšila. Teplota v průběhu fermentace kulminovala u všech variant ve 41 °C, což představuje již velké riziko Maillardovy reakce. Silážování o tak nízkém obsahu sušiny proto nelze doporučit ani když budou na siláž aplikovány bakteriální přípravky.
Název v anglickém jazyce
Silage of alfalfa with the risk of bad weather
Popis výsledku anglicky
For the silage of alfalfa to run properly, it is necessary to set it up quickly and sufficiently. Problems occur when it is raining. The aim of the research was to find out whether the result of fermentation and aerobic stability of the silage could be affected by the addition of a microbial silage preparation in bad weather. Rainfall was simulated by sprinkling the cut with water at a rate of 2 liters per 10 kg. 4 bacterial preparations were applied to the control and experimental cuttings. The silage with higher dry matter (27.3%) had a significantly lower content of proteins and ashes. Silages with lower dry matter (25.4%) had a higher pH and a lower content of lactic acid and acetic acid, which corresponds to a worse evaluation of the fermentation result. The application of bacterial additives did not improve the quality of fermentation. The temperature during the fermentation peaked at 41 °C in all variants, which already represents a great risk of the Maillard reaction. Ensiling with such a low dry matter content is therefore not recommended even if bacterial additives are applied to the silage.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
82
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
56-59
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—