Vliv rozdílného přídavku močoviny na kvalitu fermentace kukuřičné siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200003" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv rozdílného přídavku močoviny na kvalitu fermentace kukuřičné siláže
Popis výsledku v původním jazyce
V modelovém pokusu se silážní kukuřicí byl sledován konzervační účinek močoviny na kvalitu fermentačního procesu. Jemně granulovaná močovina byla přidávaná v množství 2,5 a 5 kg/t silážní kukuřice. Konzervací silážované hmoty pomocí močoviny, zejména vyšzvýšení hodnoty pH, koncentrace kyseliny mléčné, ale i octové v porovnání s kontrolní siláží. Přídavek močoviny vedl také k výraznému zvýšení obsahu amoniaku, resp. obsahu NH3-N k celkovému N, ve srovnání s neošetřenou kontrolní siláží. I přes jednoduchofermentačních produktů jednoznačně potvrdit hypotézu o přeměně mikroflóry v průběhu fermentačního procesu ve prospěch heterofermentativních mléčných bakterií, aniž by se provedla speciální mikrobiologická analýza. Vzhledem ke zvýšené tvorbě amoniaku se ndávku močoviny jak 5 kg/t hmoty. Dávka močoviny 5 kg/t zvýšila ztráty sušiny (7,41 %). Přednost amoniakování kukuřičných siláží prostřednictvím močoviny spočívá ve zvýšení obsahu dusíkatých látek. Snížení obsahu vlákniny v porovnání s kon
Název v anglickém jazyce
The effect of urea additive different content on fermentation quality in maize silage
Popis výsledku anglicky
In the study, examined was the effect of urea additive to maize silage on fermentation individual indices in the silage treated, compared with the control variant. Attention was paid to the urea ration differentiated on the course of fermentation processthe pH resulting value in silages and did not lead to lactic fermentation. The urea lower ration had a more favourable influence on fermentation indices (content of lactic acid, amoniak, LA/AA, sume of acids, and titration acidity) than higher concentratlactic acid content (P < 0,01) and lower proportion of acetic acid (P<0,01) than in the control silage were found. Experimetal silages were free of propionic acid. The urea additive affected favourable also the loss of silage dry matter. Urea as a consernutritive value in silage output, since a higher content of N-substances occurred in experimental silages.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
55-64
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—