Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv rozdílného přídavku močoviny na kvalitu fermentace kukuřičné siláže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200003" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv rozdílného přídavku močoviny na kvalitu fermentace kukuřičné siláže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V modelovém pokusu se silážní kukuřicí byl sledován konzervační účinek močoviny na kvalitu fermentačního procesu. Jemně granulovaná močovina byla přidávaná v množství 2,5 a 5 kg/t silážní kukuřice. Konzervací silážované hmoty pomocí močoviny, zejména vyšzvýšení hodnoty pH, koncentrace kyseliny mléčné, ale i octové v porovnání s kontrolní siláží. Přídavek močoviny vedl také k výraznému zvýšení obsahu amoniaku, resp. obsahu NH3-N k celkovému N, ve srovnání s neošetřenou kontrolní siláží. I přes jednoduchofermentačních produktů jednoznačně potvrdit hypotézu o přeměně mikroflóry v průběhu fermentačního procesu ve prospěch heterofermentativních mléčných bakterií, aniž by se provedla speciální mikrobiologická analýza. Vzhledem ke zvýšené tvorbě amoniaku se ndávku močoviny jak 5 kg/t hmoty. Dávka močoviny 5 kg/t zvýšila ztráty sušiny (7,41 %). Přednost amoniakování kukuřičných siláží prostřednictvím močoviny spočívá ve zvýšení obsahu dusíkatých látek. Snížení obsahu vlákniny v porovnání s kon

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of urea additive different content on fermentation quality in maize silage

  • Popis výsledku anglicky

    In the study, examined was the effect of urea additive to maize silage on fermentation individual indices in the silage treated, compared with the control variant. Attention was paid to the urea ration differentiated on the course of fermentation processthe pH resulting value in silages and did not lead to lactic fermentation. The urea lower ration had a more favourable influence on fermentation indices (content of lactic acid, amoniak, LA/AA, sume of acids, and titration acidity) than higher concentratlactic acid content (P < 0,01) and lower proportion of acetic acid (P<0,01) than in the control silage were found. Experimetal silages were free of propionic acid. The urea additive affected favourable also the loss of silage dry matter. Urea as a consernutritive value in silage output, since a higher content of N-substances occurred in experimental silages.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    55-64

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus