Vliv přídavku rozdílné koncentrace kyseliny mravenčí na kvalitu kukuřičné siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200013" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku rozdílné koncentrace kyseliny mravenčí na kvalitu kukuřičné siláže
Popis výsledku v původním jazyce
Neředěná kyselina mravenčí byla rovnoměrně přidávaná v množství 0,5 a 1,0 l/t silážní kukuřice. Konzervací silážované hmoty kyselinou mravenčí, zejména vyšší koncentrací, došlo v porovnání s kontrolní siláží ke snížení hodnoty titrační acidity (KVV), k redukci koncentrace kvasných kyselin, včetně kyseliny mléčné. Přídavek kyseliny mravenčí vedl také k výraznému snížení obsahu NH3-N k celkovému N, ve srovnání s neošetřenou kontrolní siláží. Lze konstatovat, že aplikací kyseliny mravenčí byla potvrzena hypotéza o inhibici nežádoucí mikroflóry v průběhu fermentačního procesu ve prospěch bakterií mléčného kvašení, aniž by se provedla speciální mikrobiologická analýza. Dávka kyseliny mravenčí 1 l/t snížila ztráty sušiny (6,2 %) ve srovnání s kontrolní siláží. Přednost ošetření silážované kukuřice kyselinou mravenčí spočívá v rychlejší acidifikaci kukuřice a v celkové redukci heterofermentativní fermentace.
Název v anglickém jazyce
Effect of the addition of different levels of formic acid on maize silage quality.
Popis výsledku anglicky
Maize was precision-chopped and ensiled in laboratory silos either without or with the manual addition of formic acid (0.5 ml/kg and 1 ml/kg). Maize ensiled without additives has a higher content of ammonia (441.60b + 24.69 mg/kg) and a lower content oflactic acid. Application of formic acid in the level of 0.5 ml/kg did not restrict fermentation process, but it increased lactic acid concentration (P<0.05), total acids production and ethanol concentration. Formic acid also reduced considerable (P<0.05)production of ammonia (308.2a + 12.68 mg/kg), and NH3-N/N total. Formic acid in the level of 1 ml/kg reduced the content of lactic acid (P<0.05), production of ammonia (289.8a + 12.68 mg/kg), and increased ethanol concentration in comparison with control silage. Formic acid additive did not affect negatively the pH resulting value in silages. The formic acid in the higher ration (1 ml/kg) had a more favourable influence on fermentation indices than lower concentrations.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
43-52
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—