Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku rozdílné koncentrace kyseliny mravenčí na kvalitu kukuřičné siláže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200013" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200013 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku rozdílné koncentrace kyseliny mravenčí na kvalitu kukuřičné siláže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Neředěná kyselina mravenčí byla rovnoměrně přidávaná v množství 0,5 a 1,0 l/t silážní kukuřice. Konzervací silážované hmoty kyselinou mravenčí, zejména vyšší koncentrací, došlo v porovnání s kontrolní siláží ke snížení hodnoty titrační acidity (KVV), k redukci koncentrace kvasných kyselin, včetně kyseliny mléčné. Přídavek kyseliny mravenčí vedl také k výraznému snížení obsahu NH3-N k celkovému N, ve srovnání s neošetřenou kontrolní siláží. Lze konstatovat, že aplikací kyseliny mravenčí byla potvrzena hypotéza o inhibici nežádoucí mikroflóry v průběhu fermentačního procesu ve prospěch bakterií mléčného kvašení, aniž by se provedla speciální mikrobiologická analýza. Dávka kyseliny mravenčí 1 l/t snížila ztráty sušiny (6,2 %) ve srovnání s kontrolní siláží. Přednost ošetření silážované kukuřice kyselinou mravenčí spočívá v rychlejší acidifikaci kukuřice a v celkové redukci heterofermentativní fermentace.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of the addition of different levels of formic acid on maize silage quality.

  • Popis výsledku anglicky

    Maize was precision-chopped and ensiled in laboratory silos either without or with the manual addition of formic acid (0.5 ml/kg and 1 ml/kg). Maize ensiled without additives has a higher content of ammonia (441.60b + 24.69 mg/kg) and a lower content oflactic acid. Application of formic acid in the level of 0.5 ml/kg did not restrict fermentation process, but it increased lactic acid concentration (P<0.05), total acids production and ethanol concentration. Formic acid also reduced considerable (P<0.05)production of ammonia (308.2a + 12.68 mg/kg), and NH3-N/N total. Formic acid in the level of 1 ml/kg reduced the content of lactic acid (P<0.05), production of ammonia (289.8a + 12.68 mg/kg), and increased ethanol concentration in comparison with control silage. Formic acid additive did not affect negatively the pH resulting value in silages. The formic acid in the higher ration (1 ml/kg) had a more favourable influence on fermentation indices than lower concentrations.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    43-52

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus