Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv kombinace biologických a chemických přípravků na kvalitu kukuřičné siláže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000209" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000209 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17210.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17210.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv kombinace biologických a chemických přípravků na kvalitu kukuřičné siláže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo porovnat mezi sebou výsledky fermentace kukuřičné siláže, konzervované s přídavkem několika vybraných silážních přípravků a jejich kombinace s přípravkem Ecosyl, obsahujícím homofermentativní bakterie mléčného kvašení Lactobacillus plantarum MTD/1. Testováno bylo 10 variant. Kontrolní varianta (bez aditiv) se od ostatních variant v ukazatelích výživných hodnot významně nelišila, kromě varianty Ecosyl s Lalsilem Fresh (heterofermentativní bakterie mléčného kvašení Lactobacillus buchneri), u které byly u škrobu a cukrů získány vyšší hodnoty. U kontrolní siláže bylo oproti ostatním variantám analyzováno nejvyšší pH a nejnižší kyselost vodního výluhu. Siláže s kombinací Ecosyl a konzervant nebyly v ukazatelích fermentace lepší než samostatně Ecosyl či jiný přípravek, pouze kombinovaný přípravek Ecosyl s Lalsilem Fresh měl vliv na nižší obsah těkavých mastných kyselin.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of combination of biological and chemical additives on the quality of maize silage

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of the work consisted in mutually comparing the results of fermentation of maize silage, preserved by addition of several selected ensilaging additives, and by their combination with the Ecosyl agent, containing homofermentative bacteria of lactic acid fermentation, Lactobacillus plantarum MTD/1. 10 variants were tested. The control variant (without additives) did not significantly differ from the other variants in the nutritional value indicators, except for the Ecosyl variant with Lalsil Fresh (heterofermentative bacterium of lactic acid fermentation, Lactobacillus buchneri) that showed higher values of starch and sugars. As for the control silage, the highest pH and the lowest water extract acidity was analysed, as compared to the other variants. The silages with the combination of Ecosyl and preservative were not better than self-standing Ecosyl or another agent in the fermentation indicators; only the combination of Ecosyl and Lalsil Fresh had influence on a lower content of volatile fat acids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TG01010082" target="_blank" >TG01010082: Zefektivnění systému výzkum – vývoj – inovace - transfer v oblasti živočišné výroby pro zlepšení konkurenceschopnosti agrárního sektoru</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LXV

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12, vědecká příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    567-570

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus