Vliv kombinace biologických a chemických přípravků na kvalitu kukuřičné siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000209" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000209 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17210.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17210.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kombinace biologických a chemických přípravků na kvalitu kukuřičné siláže
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat mezi sebou výsledky fermentace kukuřičné siláže, konzervované s přídavkem několika vybraných silážních přípravků a jejich kombinace s přípravkem Ecosyl, obsahujícím homofermentativní bakterie mléčného kvašení Lactobacillus plantarum MTD/1. Testováno bylo 10 variant. Kontrolní varianta (bez aditiv) se od ostatních variant v ukazatelích výživných hodnot významně nelišila, kromě varianty Ecosyl s Lalsilem Fresh (heterofermentativní bakterie mléčného kvašení Lactobacillus buchneri), u které byly u škrobu a cukrů získány vyšší hodnoty. U kontrolní siláže bylo oproti ostatním variantám analyzováno nejvyšší pH a nejnižší kyselost vodního výluhu. Siláže s kombinací Ecosyl a konzervant nebyly v ukazatelích fermentace lepší než samostatně Ecosyl či jiný přípravek, pouze kombinovaný přípravek Ecosyl s Lalsilem Fresh měl vliv na nižší obsah těkavých mastných kyselin.
Název v anglickém jazyce
Influence of combination of biological and chemical additives on the quality of maize silage
Popis výsledku anglicky
The goal of the work consisted in mutually comparing the results of fermentation of maize silage, preserved by addition of several selected ensilaging additives, and by their combination with the Ecosyl agent, containing homofermentative bacteria of lactic acid fermentation, Lactobacillus plantarum MTD/1. 10 variants were tested. The control variant (without additives) did not significantly differ from the other variants in the nutritional value indicators, except for the Ecosyl variant with Lalsil Fresh (heterofermentative bacterium of lactic acid fermentation, Lactobacillus buchneri) that showed higher values of starch and sugars. As for the control silage, the highest pH and the lowest water extract acidity was analysed, as compared to the other variants. The silages with the combination of Ecosyl and preservative were not better than self-standing Ecosyl or another agent in the fermentation indicators; only the combination of Ecosyl and Lalsil Fresh had influence on a lower content of volatile fat acids.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TG01010082" target="_blank" >TG01010082: Zefektivnění systému výzkum – vývoj – inovace - transfer v oblasti živočišné výroby pro zlepšení konkurenceschopnosti agrárního sektoru</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LXV
Číslo periodika v rámci svazku
12, vědecká příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
567-570
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—