Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv inokulace zavadlého extenzivního travního porostu na fermentační proces siláží

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200002" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv inokulace zavadlého extenzivního travního porostu na fermentační proces siláží

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V modelovém pokusu byl sledován konzervační účinek inokulantu obsahující Lactobacillus rhamnosus a Enterococcus faecium (pokus) a kyseliny mravenčí (pozitivní kontrola) na kvalitu fermentačního procesu siláže ze zavadlé píce extenzivně pěstované. Inokulvmnožství 1g/t silážní hmoty. Aplikace biologického inokulantu statisticky průkazně (P<0.05) zlepšila většinu ukazatelů fermentačního procesu ve srovnání s kontrolní siláží bez přídavku aditiv. Konzervací zavadlé travní hmoty pomocí inokulantu došlo ke hodnoty titrační kyselosti a obsahu kyseliny mléčné, octové a celkového obsahu kyselin. Inokulace travní píce vedla k celkovému zvýšení produkce fermentačních kyselin v sušině o 61,3 % rel., kyseliny mléčné o 80,2 % rel. ve srovnání s kontrolní siláží. Ksilážích nalezena. Přídavek inokulantu zvýšil stupeň proteolýzy ve srovnání s neošetřenou kontrolní siláží (o 12,54 % rel.). Použití biologické přísady při silážování zavadlé travní biomasy vedlo ke snížení obsahu etanolu ve srovnání s kon

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of inoculation on fermentation quality of wilted grass silage

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of inoculation (lactic bacteria) and formic acid (positive control) of ensilaged wilted perennial fodder crops on quality fermentation processes was studied in a laboratory experiment. Silage with no preservative was prepared as control varwas higher than 350 g/kg. Silages were tested after 155 days of storage. Statistical differences were tested at the significant level (P<0.05). The most intensive decrease of pH value was observed after biological additive application as compared with coquality of the variants with biological additive was superior to that of the control. No butyric acid was determined in any variant of wilted silages. Application of inoculant decreased pH value and stimulated significantly formation of fermentation acidimproved significantly (P< 0.05) the parameters of fermentation process in comparison with the control variant. Silages with inoculant had the highest level of lactic and acetic acids and ratio of lactic acid to acetic acid.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    67-74

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus