Vliv inokulace zavadlého extenzivního travního porostu na fermentační proces siláží
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200002" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv inokulace zavadlého extenzivního travního porostu na fermentační proces siláží
Popis výsledku v původním jazyce
V modelovém pokusu byl sledován konzervační účinek inokulantu obsahující Lactobacillus rhamnosus a Enterococcus faecium (pokus) a kyseliny mravenčí (pozitivní kontrola) na kvalitu fermentačního procesu siláže ze zavadlé píce extenzivně pěstované. Inokulvmnožství 1g/t silážní hmoty. Aplikace biologického inokulantu statisticky průkazně (P<0.05) zlepšila většinu ukazatelů fermentačního procesu ve srovnání s kontrolní siláží bez přídavku aditiv. Konzervací zavadlé travní hmoty pomocí inokulantu došlo ke hodnoty titrační kyselosti a obsahu kyseliny mléčné, octové a celkového obsahu kyselin. Inokulace travní píce vedla k celkovému zvýšení produkce fermentačních kyselin v sušině o 61,3 % rel., kyseliny mléčné o 80,2 % rel. ve srovnání s kontrolní siláží. Ksilážích nalezena. Přídavek inokulantu zvýšil stupeň proteolýzy ve srovnání s neošetřenou kontrolní siláží (o 12,54 % rel.). Použití biologické přísady při silážování zavadlé travní biomasy vedlo ke snížení obsahu etanolu ve srovnání s kon
Název v anglickém jazyce
The effect of inoculation on fermentation quality of wilted grass silage
Popis výsledku anglicky
The influence of inoculation (lactic bacteria) and formic acid (positive control) of ensilaged wilted perennial fodder crops on quality fermentation processes was studied in a laboratory experiment. Silage with no preservative was prepared as control varwas higher than 350 g/kg. Silages were tested after 155 days of storage. Statistical differences were tested at the significant level (P<0.05). The most intensive decrease of pH value was observed after biological additive application as compared with coquality of the variants with biological additive was superior to that of the control. No butyric acid was determined in any variant of wilted silages. Application of inoculant decreased pH value and stimulated significantly formation of fermentation acidimproved significantly (P< 0.05) the parameters of fermentation process in comparison with the control variant. Silages with inoculant had the highest level of lactic and acetic acids and ratio of lactic acid to acetic acid.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
67-74
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—