Vliv přídavku Lactobacillus plantarum DSM 12771 na kvalitu siláží ze silně zavadlé vojtěšky a trávy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200001" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku Lactobacillus plantarum DSM 12771 na kvalitu siláží ze silně zavadlé vojtěšky a trávy
Popis výsledku v původním jazyce
V modelovém pokusu se silně zavadlou vojtěškou a travním porostem byl sledován konzervační účinek aditiva obsahující Lactobacillus plantarum DSM 12771 na kvalitu fermentačního procesu. Vodorozpustný inokulant byl přidáván v množství 2g/t silážní hmoty. Kpomocí Lactobacillus plantarum došlo ke snížení hodnoty pH, ke zvýšení hodnoty titrační kyselosti a obsahu kyseliny mléčné (až o 21,52 % u vojtěkové siláže) a o 24.7 % rel. u travní siláže). Inokulace vojtěšky i trávy vedla k celkovému zvýšení produkce fresp. o 32.7 % rel.Obsah kys. octové byl v ošetřených silážích v porovnání s kontrolními silážemi nižší. Kyselina máselná nebyla v žádných silážích nalezena. Přídavek inokulantu výrazně snížil stupeň proteolýzy (obsah NH3-N k celkovému N) ve srovnání s ninokulace silážované píce je vyšší obsah dusíkatých látek, vyšší obsah energie a nižší obsah vlákniny (275.1:267,9 g/kg sušiny u vojtěšky a 307.4:282.9 g/kg sušiny u travní siláže). U pokusných siláží byla zjištěna vyšší potenciální mléčn
Název v anglickém jazyce
The effect of Lactobacillus plantarum 12771 on fermentation process of high wilted alfalfa and grass silages
Popis výsledku anglicky
The effects of Lactobacillus plantarum DSM 12771 on quality fermentation processes of high wilted alfalfa and grass silages were studied in a laboratory experiments. Silage with no preservative was prepared as control variant. Dry matter of the silaged aSilages were tested after 150 days of storage. Statistical differences were tested at significant level P<0.05. The most intensive decrease of pH value was observed after biological additive application as compared with control variant. Sensorial qualityplantarum was superior to that of the control. No butyric acid was determined in any variant high wilted silages. Application of Lactobacillus plantarum (DSM 12771) decreased pH value and stimulated significantly formation of fermentation acids. Silagesplantarum (DSM 12771) had the highest level of lactic acid and ratio of lactic acid to acetic acid. High levels of acetic acid were observed in the control variants. In total, control silage had the lowest quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
37-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—