Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku Lactobacillus plantarum DSM 12771 na kvalitu siláží ze silně zavadlé vojtěšky a trávy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200001" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku Lactobacillus plantarum DSM 12771 na kvalitu siláží ze silně zavadlé vojtěšky a trávy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V modelovém pokusu se silně zavadlou vojtěškou a travním porostem byl sledován konzervační účinek aditiva obsahující Lactobacillus plantarum DSM 12771 na kvalitu fermentačního procesu. Vodorozpustný inokulant byl přidáván v množství 2g/t silážní hmoty. Kpomocí Lactobacillus plantarum došlo ke snížení hodnoty pH, ke zvýšení hodnoty titrační kyselosti a obsahu kyseliny mléčné (až o 21,52 % u vojtěkové siláže) a o 24.7 % rel. u travní siláže). Inokulace vojtěšky i trávy vedla k celkovému zvýšení produkce fresp. o 32.7 % rel.Obsah kys. octové byl v ošetřených silážích v porovnání s kontrolními silážemi nižší. Kyselina máselná nebyla v žádných silážích nalezena. Přídavek inokulantu výrazně snížil stupeň proteolýzy (obsah NH3-N k celkovému N) ve srovnání s ninokulace silážované píce je vyšší obsah dusíkatých látek, vyšší obsah energie a nižší obsah vlákniny (275.1:267,9 g/kg sušiny u vojtěšky a 307.4:282.9 g/kg sušiny u travní siláže). U pokusných siláží byla zjištěna vyšší potenciální mléčn

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of Lactobacillus plantarum 12771 on fermentation process of high wilted alfalfa and grass silages

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of Lactobacillus plantarum DSM 12771 on quality fermentation processes of high wilted alfalfa and grass silages were studied in a laboratory experiments. Silage with no preservative was prepared as control variant. Dry matter of the silaged aSilages were tested after 150 days of storage. Statistical differences were tested at significant level P<0.05. The most intensive decrease of pH value was observed after biological additive application as compared with control variant. Sensorial qualityplantarum was superior to that of the control. No butyric acid was determined in any variant high wilted silages. Application of Lactobacillus plantarum (DSM 12771) decreased pH value and stimulated significantly formation of fermentation acids. Silagesplantarum (DSM 12771) had the highest level of lactic acid and ratio of lactic acid to acetic acid. High levels of acetic acid were observed in the control variants. In total, control silage had the lowest quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    37-44

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus