Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Konzervace cukrovarských řízku pomocí přídavku organických kyselin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200005" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200005 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Konzervace cukrovarských řízku pomocí přídavku organických kyselin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V pokusu s lisovanými řízky byl sledován konzervační efekt kyseliny mravenčí, benzoové a směsi kyseliny mravenčí s propionovou na kvalitu fermentačního procesu a porovnán s neošetřenou kontrolní variantou. Testované chemické přípravky byly přidávány v mnkyselinou mravenčí a benzoovou došlo u řízkových siláží nejen ke snížení hodnoty pH, ale take ke statisticky průkaznému snížení (P<0.05) tvorby všech kvasných kyselin, zejména kyseliny octové, kt erá u zbývajících siláží měla jinak dominantní zastoupení.způsobil ve srovnání s kontrolní siláží v podmínkách našeho laboratorního pokusu take významné snížení tvorby alkoholu. Tyto změny byly statisticky významné. Kyselina benzoová jako silážní prostředek významně (P<0.05) zvýšila ve srovnání s kontrolní silámléčné a snížila obsah kyseliny octové v siláži. Přidané organické kyseliny, s výjimkou směsi kyseliny mravenčí s propionovou v poměru 13:87 k silážovaným lisovaným řízkům vedly ke zlepšení fermentačního procesu a snížení ztrát struktury

  • Název v anglickém jazyce

    The effects of organic acids applications on quality of sugar pulp silages

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of formic acid (4 L/t), benzoic acid (0,15 % w/w) and mixture of formic and propionic acids (4 L/t) on fermentation processes of extracted sugar beet pulp were studied in a laboratory experiment. Silage with no preservative was prepared as coDry matter of the ensiled pulp was 122.7 g/kg. Silages were tested six times during 64 days of storage. Statistical differences were tested at significance level (P<0.05). The most intensive decrease of pH value from initial 4.9 to 3.79 was observed aftefour days after filling the silo. No butyric acid was determined in any variant. Application of formic acid decreased pH value and depressed significantly formation of fermentation acids. Silages with benzoic acid had the highest level of lactic acid andof lactic acid to acetic acid and silage prepared with acids had the lowest quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    65-74

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus