Konzervace cukrovarských řízku pomocí přídavku organických kyselin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200005" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konzervace cukrovarských řízku pomocí přídavku organických kyselin
Popis výsledku v původním jazyce
V pokusu s lisovanými řízky byl sledován konzervační efekt kyseliny mravenčí, benzoové a směsi kyseliny mravenčí s propionovou na kvalitu fermentačního procesu a porovnán s neošetřenou kontrolní variantou. Testované chemické přípravky byly přidávány v mnkyselinou mravenčí a benzoovou došlo u řízkových siláží nejen ke snížení hodnoty pH, ale take ke statisticky průkaznému snížení (P<0.05) tvorby všech kvasných kyselin, zejména kyseliny octové, kt erá u zbývajících siláží měla jinak dominantní zastoupení.způsobil ve srovnání s kontrolní siláží v podmínkách našeho laboratorního pokusu take významné snížení tvorby alkoholu. Tyto změny byly statisticky významné. Kyselina benzoová jako silážní prostředek významně (P<0.05) zvýšila ve srovnání s kontrolní silámléčné a snížila obsah kyseliny octové v siláži. Přidané organické kyseliny, s výjimkou směsi kyseliny mravenčí s propionovou v poměru 13:87 k silážovaným lisovaným řízkům vedly ke zlepšení fermentačního procesu a snížení ztrát struktury
Název v anglickém jazyce
The effects of organic acids applications on quality of sugar pulp silages
Popis výsledku anglicky
The effects of formic acid (4 L/t), benzoic acid (0,15 % w/w) and mixture of formic and propionic acids (4 L/t) on fermentation processes of extracted sugar beet pulp were studied in a laboratory experiment. Silage with no preservative was prepared as coDry matter of the ensiled pulp was 122.7 g/kg. Silages were tested six times during 64 days of storage. Statistical differences were tested at significance level (P<0.05). The most intensive decrease of pH value from initial 4.9 to 3.79 was observed aftefour days after filling the silo. No butyric acid was determined in any variant. Application of formic acid decreased pH value and depressed significantly formation of fermentation acids. Silages with benzoic acid had the highest level of lactic acid andof lactic acid to acetic acid and silage prepared with acids had the lowest quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
65-74
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—