Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv ročních výkyvů počasí na kvalitu kukuřičných siláží

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000237" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000237 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20230.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20230.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv ročních výkyvů počasí na kvalitu kukuřičných siláží

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem příspěvku je porovnat nutriční a fermentační ukazatele kvality kukuřičných siláží sklízených v letech se suchým a teplým počasím během vegetačního období (2015 až 2019) a sklízených v letech 2005 až 2014, ve kterých počasí odpovídalo období hlediskům dlouhodobého normálu 1981 až 2010. Do hodnocení bylo zahrnuto 3741 analýz kukuřičných siláží z několika laboratoří v ČR. V suchém období ve srovnání s předchozími roky bylo nejvyšší pH a zároveň nejnižší všechny další ukazatele kvality fermentačního procesu. Důvodem může být i významně vyšší obsah sušiny a vlákniny a zároveň nižší obsah škrobu při sklizni v sušším období. Takové podmínky predikují vyšší ztráty a nižší kvalitu siláží. Suché období mělo větší vliv na fermentační ukazatele, zatímco období s počasím v normálu mělo vyšší vliv na výživné hodnoty.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of annual weather fluctuations on quality maize silage

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the paper is to compare nutritional and fermentation indicators of the quality of maize silage harvested in 2015–2019 with dry and warm weather during the growing season and harvested in 2005–2014, in which the weather corresponded to the long-term normal from 1981 to 2010. The evaluation included 3741 analyses of maize silage from several laboratories in the Czech Republic. In the dry period, compared to previous years, the highest pH and at the same time the lowest all other indicators of the quality of the fermentation process were the lowest. The reason may also be the significantly higher content of dry matter and fibre and at the same time lower content of starch during harvest in the drier period. Such conditions predict higher losses and lower silage quality. The dry period had a greater effect on fermentation parameters, while the period with normal weather had a greater effect on nutritional values.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    56-59

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus