Vliv ročních výkyvů počasí na kvalitu kukuřičných siláží
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000237" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000237 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20230.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20230.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv ročních výkyvů počasí na kvalitu kukuřičných siláží
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem příspěvku je porovnat nutriční a fermentační ukazatele kvality kukuřičných siláží sklízených v letech se suchým a teplým počasím během vegetačního období (2015 až 2019) a sklízených v letech 2005 až 2014, ve kterých počasí odpovídalo období hlediskům dlouhodobého normálu 1981 až 2010. Do hodnocení bylo zahrnuto 3741 analýz kukuřičných siláží z několika laboratoří v ČR. V suchém období ve srovnání s předchozími roky bylo nejvyšší pH a zároveň nejnižší všechny další ukazatele kvality fermentačního procesu. Důvodem může být i významně vyšší obsah sušiny a vlákniny a zároveň nižší obsah škrobu při sklizni v sušším období. Takové podmínky predikují vyšší ztráty a nižší kvalitu siláží. Suché období mělo větší vliv na fermentační ukazatele, zatímco období s počasím v normálu mělo vyšší vliv na výživné hodnoty.
Název v anglickém jazyce
Effect of annual weather fluctuations on quality maize silage
Popis výsledku anglicky
The aim of the paper is to compare nutritional and fermentation indicators of the quality of maize silage harvested in 2015–2019 with dry and warm weather during the growing season and harvested in 2005–2014, in which the weather corresponded to the long-term normal from 1981 to 2010. The evaluation included 3741 analyses of maize silage from several laboratories in the Czech Republic. In the dry period, compared to previous years, the highest pH and at the same time the lowest all other indicators of the quality of the fermentation process were the lowest. The reason may also be the significantly higher content of dry matter and fibre and at the same time lower content of starch during harvest in the drier period. Such conditions predict higher losses and lower silage quality. The dry period had a greater effect on fermentation parameters, while the period with normal weather had a greater effect on nutritional values.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
56-59
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—