Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv ročních výkyvů počasí na kvalitu vojtěškových siláží

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000068" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000068 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21064.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21064.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv ročních výkyvů počasí na kvalitu vojtěškových siláží

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem příspěvku bylo porovnat nutriční a fermentační ukazatele kvality vojtěškových siláží sklízených v letech se suchým a teplým počasím během vegetačního období 2015 až 2019 a siláží sklízených v letech 2010 až 2014, ve kterých počasí odpovídalo dlouhodobého normálu 1981 až 2010. Do hodnocení bylo zahrnuto 1266 analýz vojtěškových siláží z několika laboratoří v ČR. V sušším období ve srovnání s předchozími roky s vyšším množstvím srážek byl v silážích vyšší obsah hrubé vlákniny (HV) a vyšší pH, naopak nižší obsah popelovin, kyseliny mléčné (KM), k. octové (KO) a těkavých masných kyselin (TMK), nižší byla i kyselost vodního výluhu (KVV). V sušším období korelovalo zvýšení sušiny záporně s obsahem KO i s poměrem KM/TMK; při zvýšeném obsahu N-látek se zvýšil obsah KO; obsah netto energie laktace (NEL) měl zápornou korelaci s obsahem HV; při zvýšené KVV byl i vyšší poměr KM/TMK. V období s vyšším množstvím srážek bylo v silážích více popelovin, s jejich narůstajícím množstvím rostl i obsah N-látek a klesal obsah NEL i HV.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of annual weather fluctuations on quality of alfalfa silages

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the paper was to compare nutritional and fermentation quality indicators of alfalfa silages harvested in dry and warm weather during the growing season 2015 to 2019 and silages harvested in 2010 to 2014, in which the weather corresponded to the long-term normal 1981 to 2010. The evaluation included 1266 analyses alfalfa silage from several laboratories in the Czech Republic. In the drier period, compared to previous years with a higher amount of precipitation, the silage had a higher content of crude fibre (CF) and a higher pH, on the contrary, a lower content of ash, lactic acid (LA), acetic acid (AA), volatile fatty acids (VFA) and a lower level of titration acidity (TA). In the drier period, the increase in dry matter correlated negatively with the content of AA and with the LA/VFA ratio; with increased content of protein the content of AA increased; the NEL content had a negative correlation with the CF content; with increased TA there was also a higher LA/VFA ratio. In the period with a higher amount of precipitation, there was more ash in the silages, and with their increasing amount, the content of protein also increased and the content of NEL and CF decreased.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    92-95

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus