Mikrobiologická kvalita kolostra
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000022" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000022 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17024.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita kolostra
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku byly shrnuty faktory, které negativně ovlivňují mikrobiologickou kvalitu mleziva. Představeno bylo i spektrum patogenů (mikroorganismy kůže a prostředí, fekální kontaminace a patogeny mléčné žlázy). V příspěvku byly představeny limity pro celkový počet mikroorganismů, počet koliformních a nekoliformních mikroorganismů. Z prvních výsledků vyplývá, že limit pro celkový počet mikroorganismů nesplnilo 86,4 % vzorků. V případě prvotelek 71,9 % vzorků. Důraz byl kladen na specifikaci kritických míst možné kontaminace - hygiena ustájení a dojení, sanitace nádob, včetně způsobů krátkodobého a dlouhodobého uchování mleziva.
Název v anglickém jazyce
Microbiological Quality of Colostrum
Popis výsledku anglicky
The paper summarized the factors that negatively affect the microbiological quality of colostrum. The spectrum of pathogens was also introduced (skin and environmental microorganisms, faecal contamination and mammary gland pathogens). The thresholds of total plate count (TPC), total coliform count (TCC) and total non-coliform count (TNCC) were introduced. The preliminary results show that 86.4 % of samples didn’t meet the limit for TPC. In the case of primiparous cows it was 71.9 % of samples. The specification of critical points of possible contamination was emphasized – housing and milking hygiene, sanitation of containers and methods of short-term and long-term colostrum storage.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Komplexní řízení mlezivové výživy telat a její zlepšování jako přirozený nástroj k podpoře zdraví telat, tlumení nákaz a snížení potřeby antibiotik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů