Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Máme kolostrální výživu telat dojeného skotu skutečně v pořádku?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000023" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000023 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17023.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Máme kolostrální výživu telat dojeného skotu skutečně v pořádku?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V příspěvku byly shrnuty znalosti z oblasti pasivní imunity telat, dále pak kolostrogeneze atd. Shrnuty byly faktory managementu dojených krav, které mohou negativně ovlivnit kvalitu mleziva (pořadí laktace, délka doby stání na sucho, předčasná sekrece mleziva, tepelný stres aj.). Vysvětleny byly také faktory, které negativně ovlivňují pasivní imunitu telat (zdravotní stav, kvalita mleziva, množství mleziva, hygiena dojení aj.). Představeny byly první výsledky: 77,4 % vzorků mleziva bylo kvalitních – s obsahem IgG vyšším než 50 g/L. Stejný parametr u prvotelek (nad 50 g IgG/L) splnilo 74,3 % vzorků. Shrnuty byly také možnosti efektivní kontroly kvality mleziva hustoměrem a refraktometrem. V případě kontroly imunitní vybavenosti telat (pasivní imunity), byly představeny možnosti kontroly hladiny celkového proteinu a hladiny IgG v séru telat. Prezentovány byly také možnosti hodnocení pasivní imunity telat na úrovni stád.

  • Název v anglickém jazyce

    Is our colostral nutrition of dairy calves sufficient?

  • Popis výsledku anglicky

    The paper summarized the knowledge of passive immunity of calves, colostrogenesis etc. The factors of dairy cow management that can negatively affect the quality of the colostrum were summarized (the lactation order, dry period duration, premature colostrum secretion, heat stress, etc.) The factors, that negatively affect the passive immunity of calves, were also explained (health state, colostrum quality and quantity, hygiene of colostrum obtaining etc.) The results of preliminary study were introduced: 77.4 % of colostrum samples were of good quality containing more than 50 g IgG/L. The same parameter in primiparous cows (over 50 g IgG/L) reached 74.3 % of samples. Possibilities of effective quality control of the colostrum using densimeter and the refractometer were also summarized. In the case of immune availability of calves (passive immunity) the possibilities of total protein count and IgG content in blood serum were introduced. The ways of calves’ passive immunity evaluation at the herd level were also presented.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Komplexní řízení mlezivové výživy telat a její zlepšování jako přirozený nástroj k podpoře zdraví telat, tlumení nákaz a snížení potřeby antibiotik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů