Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Imunologická kvalita kolostra v tuzemských chovech dojeného skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000063" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000063 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.naschov.cz" target="_blank" >http://www.naschov.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Imunologická kvalita kolostra v tuzemských chovech dojeného skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci výzkumného projektu, který si klade za cíl zlepšit úroveň managementu mlezivové výživy, byla vyhodnocena kvalita mleziva v chovech České republiky s využitím laboratorního přímého stanovení obsahu imunoglobulinů (IgG). Celkem bylo vyhodnoceno 1381 vzorků mleziv z prvního dojení po otelení, které byly získány od krav z 38 chovů v ČR. Z výsledků vyplývá, že 22,8 % mleziv mělo nedostatečnou kvalitu (IgG <50 g∙l-1). Dále byla zjištěna vysoká variabilita v kvalitě mleziva, neboť koncentrace IgG se pohybovala od 5,9 až do 205,4 g∙l-1. Ze sledovaných faktorů ovlivňujících kvalitu mleziva byl potvrzen vliv plemene, pořadí laktace, doby do prvního podojení a množství získaného mleziva při prvním podojení. Velmi často je v chovech diskutována kvalita mleziva zejména u prvotelek. Naše výsledky ukázaly, že 74,3 % z celkového počtu 424 vzorků mleziv od prvotelek mělo obsah IgG ≥50 g∙l-1 a tedy dostatečné množství imunoglobulinů. Na základě vyhodnocení vlivu plemene bylo zjištěno, že obsah IgG byl vyšší v mlezivech holštýnských krav (medián 80,3 g∙l-1 IgG) oproti mlezivům krav plemene české strakaté (medián 74,4 g∙l-1 IgG). Při prověřování dalších vlivů byl průkazně vyšší obsah IgG zjištěn v mlezivech, které byly získány do 4 hodin po otelení (medián 82,7 g∙l-1) a dále v mlezivech do objemu 8 litrů (medián 80,3 g∙l-1). Z výsledků provedené studie vyplývá potřeba hodnocení kvality mleziva před jeho použitím pro napájení telat, pokud chce chovatel dojeného skotu eliminovat rizika spojená s nedostatečnou pasivní imunitou telat.

  • Název v anglickém jazyce

    Immunological quality of colostrum in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Within the scope of a research project, that aims to improve the management of colostrum nutrition, the quality of colostrum in the Czech Republic have been evaluated using laboratory method of radial immunodiffusion (RID) for direct determination of immunoglobulin (IgG) content. Altogether, 1381 colostrum samples obtained from the first milking after calving in 38 dairy herds in the Czech Republic have been evaluated. Our results show, that 22.8% of all samples tested have inadequate quality (IgG <50 g∙l-1). Furthermore, the high variability of colostrum quality have been determined – the IgG concentration ranged from 5.9 up to 205.4 g∙l-1. Concerning the factors influencing colostrum quality, the effects of breed, parity, time of the first milking – i.e. colostrum obtaining and volume of the obtained colostrum were confirmed. The quality of colostrum at primiparous cows is widely discussed in many farms, but we found, that 74.3% of 424 colostrum samples from primiparous cows were of a good quality containing IgG ≥50 g∙l-1. When the effect of breed on the colostrum quality was evaluated, the IgG content was higher in the colostrum of Holstein cows (median 80.3 g∙l-1) versus the Czech Fleckvieh breed (median 74.4 g∙l-1). When testing other effects, a significantly higher IgG content was proved in the colostrum from cows that were milked within 4 hours after calving (median 82.7 g∙l-1) and also in those cows with the colostrum-obtain volume up to 8 liters (median 80.3 g∙l-1). Our study shows, that the assessing of the colostrum quality before it is fed to calves is highly needed, especially if the producer wants to eliminate the risks associated with insufficient passive immunity of the calves.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40203 - Husbandry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Komplexní řízení mlezivové výživy telat a její zlepšování jako přirozený nástroj k podpoře zdraví telat, tlumení nákaz a snížení potřeby antibiotik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    76-78

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus