Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bifidobacteria, Lactobacilli, and Short Chain Fatty Acids of Vegetarians and Omnivores

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000073" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000073 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/17:73661

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17063.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17063.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/sab-2017-0007" target="_blank" >10.1515/sab-2017-0007</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bifidobacteria, Lactobacilli, and Short Chain Fatty Acids of Vegetarians and Omnivores

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The intestinal microbiota represents the largest and the most complex microbial community inhabiting the human body. Bifidobacteria and lactobacilli represent important commensal bacteria with the ability to utilize complex carbohydrates. The main fermentation products from the breakdown of complex dietary carbohydrates are short chain fatty acids (SCFAs). We examined faecal samples of vegetarians (n = 10) and conventional omnivores (n = 10) to evaluate the counts and occurrence of cultivable bacteria, especially bifidobacteria and lactobacilli, using cultivation on selective media, and matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight. Moreover, concentrations and molar proportion of SCFAs in faecal samples were measured. Total counts of Gram-negative anaerobic bacteria were significantly lower (P < 0.05) in vegetarian faecal samples, while others (total anaerobic bacteria, Bifidobacterium spp., Lactobacillus spp., Escherichia coli, and presumptive coliforms) were not. Neither total concentrations nor molar proportions of SCFAs in faecal samples differed (P > 0.05) between the diet groups. In total, six Bifidobacterium spp. and thirteen Lactobacillus spp. were detected via culture-dependent methods. Bifidobacteria counts and species composition in faecal samples of both groups were found to be relatively similar, regardless of the diet. Lactobacillus species varied more by individual diet.

  • Název v anglickém jazyce

    Bifidobacteria, Lactobacilli, and Short Chain Fatty Acids of Vegetarians and Omnivores

  • Popis výsledku anglicky

    The intestinal microbiota represents the largest and the most complex microbial community inhabiting the human body. Bifidobacteria and lactobacilli represent important commensal bacteria with the ability to utilize complex carbohydrates. The main fermentation products from the breakdown of complex dietary carbohydrates are short chain fatty acids (SCFAs). We examined faecal samples of vegetarians (n = 10) and conventional omnivores (n = 10) to evaluate the counts and occurrence of cultivable bacteria, especially bifidobacteria and lactobacilli, using cultivation on selective media, and matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight. Moreover, concentrations and molar proportion of SCFAs in faecal samples were measured. Total counts of Gram-negative anaerobic bacteria were significantly lower (P < 0.05) in vegetarian faecal samples, while others (total anaerobic bacteria, Bifidobacterium spp., Lactobacillus spp., Escherichia coli, and presumptive coliforms) were not. Neither total concentrations nor molar proportions of SCFAs in faecal samples differed (P > 0.05) between the diet groups. In total, six Bifidobacterium spp. and thirteen Lactobacillus spp. were detected via culture-dependent methods. Bifidobacteria counts and species composition in faecal samples of both groups were found to be relatively similar, regardless of the diet. Lactobacillus species varied more by individual diet.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    47-54

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85017500500