Měření doby přežvykování a jeho využití při řízení stáda
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000140" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000140 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17162.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17162.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření doby přežvykování a jeho využití při řízení stáda
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vyhodnotit vztah mezi dobou přežvykování a příjmu krmiva, dojivostí a změnami zdravotního stavu dojnic v oko-loporodním období. Ke sledování byl využit soubor 31 krav v experimentální stáji účelového hospodářství VÚŽV, v. v. i., v Praze v Uhříněvsi. Denně byla zaznamenávána doba příjmu krmiva, příjem krmiva, délka přežvykování, nádoj mléka, obsah tuku, bílkovin a poměr obsahu tuku a bílkovin v mléce. Doba přežvykování byla měřena pomocí Vitalimetru 5P od výrobce Farmtec a. s. Krávy 40 až 10 dní před otelením přijímají krmivo v menších dávkách než po otelení, ale stejnou, nebo delší dobu. V období 60 dnů po otelení měly krávy s nejvyšším průměrným denním nádojem, tj. 41 a více kg mléka, nejvyšší příjem krmiva (45,11 kg) a nejdelší dobu žraní (3,13 hod.) a přežvykování (8,12 hod.). Příjem krmiva, doba žraní a přežvykování se s blížícím porodem snižovaly od 5. dne před otelením a začínaly se nepravidelně zvyšovat již od 1. dne otelení. 14. den po otelení byl průměrný příjem 30,0 kg, čas 154 min a přežvykování trvalo 458 min. Výskyt metritid a kulhání krav způsobil snížení příjmu krmiva a doby přežvykování. Výsledky potvrdily, že sledování příjmu krmiva a dobu přežvykování lze využít jako nástroj ke zlepšení řízení stáda dojnic.
Název v anglickém jazyce
Measurement of rumination time and its use in herd management
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the relationship between the time of rumination, and feed intake, milk yield and changes in the health status of dairy cows in periparturient period. The set of 31 cows housed in the experimental stable in the experimental farm VUZV, v. v. i., in Prague - Uhrineves was used for this experiment. During the monitoring period daily feed intake, feed intake, rumination time, milk yield, fat and protein content of milk. Rumination time was measured by Vitalimetru 5P the manufactured by Farmtec a. s. Cows in the period from 40 to 10 days before calving received feed in smaller doses than after calving, but within the same or longer time. In the period of 60 days after cows with the highest average daily milk yield, i. e. 41 kg or more highest feed intake (45.11 kg) had the longest feeding (3,13 h.) and rumination period (8.12 hrs.). Feed intake, feeding and rumination time declined with the impending calving already from 5 days before calving and cows began to increase feed intake irregularly from the 1st day after calving. 14th days after calving the average feed intake was 30.0 kg, feeding time 154, and chewing lasted 458 minutes. Metritis and lameness incidence caused a reduction in feed intake and times rumination. Food intake and rumination time monitoring can be used as a tool to improve a herd management and economic result.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510191" target="_blank" >QJ1510191: Ekonomické modely pro hodnocení a optimalizaci managementu stáda</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
43-45
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—