Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000177" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000177 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Provozní ověřování výsledků výzkumu potvrdilo kladný efekt přídavků moučky z aksamitníku do krmných směsí na koncentraci luteinu a zeaxantinu ve vaječném žloutku za účelem produkce funkční potraviny. Moučka z aksamitníku ve formě Avizant Yellow 20 HS, přidaná do krmné směsi pro nosnice v množství 350 mg/kg, zajistí zbarvení vaječného žloutku na úrovni stupně 8 dle stupnice DSM. Moučka z červené papriky není vhodným zdrojem luteinu a zeaxantinu pro produkci vajec se zvýšeným obsahem těchto karotenoidů.

  • Název v anglickém jazyce

    Natural sources of carotenoids in feed mixtures for hens

  • Popis výsledku anglicky

    The operational verification of the research results confirmed the positive effect of the addition of marigold flower extract into feed mixtures on the lutein and zeaxanthin concentration in egg yolk in order to produce a functional food. Marigold flower extract in form of Avizant Yellow 20 HS added into the diet for hens in amount of 350 mg/kg will provide a coloring of the egg yolk at level 8 of the DSM scale. Red pepper powder is not a suitable source of lutein and zeaxanthin for the production of eggs with an increased content of these carotenoids.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    263/2017

  • Číselná identifikace

    OT/VÚŽV/06/2017

  • Technické parametry

    Josef Dvořák DiS.; Náves sv. Petra a Pavla 14, Zlatníky-Hodkovice, 252 41; tel. Č. 733 703 961; IČ: 70879184; datum uzavření smlouvy: 23.10.2017

  • Ekonomické parametry

    Náklady na produkci vajec obohacených o lutein a zeaxantin převyšují náklady na dosud běžně používaná syntetická barviva žloutku. Není očekáván kladný ekonomický přínos do doby, než orgány EU zakážou přidávat levný syntetický kantaxantin do krmných směsí pro drůbež. Syntetický kantaxantin je zatím v EU oficiálně zařazen jako potenciálně nebezpečný pro zdraví člověka. Pokud jeho koncentrace v krmivu pro nosné slepice překročí povolených 8 mg/kg. Naproti tomu lutein a zeaxantin jsou látky zdraví prospěšné.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027014

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav živočišné výroby v.v.i.,

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem

    https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf