Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000177" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000177 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice
Popis výsledku v původním jazyce
Provozní ověřování výsledků výzkumu potvrdilo kladný efekt přídavků moučky z aksamitníku do krmných směsí na koncentraci luteinu a zeaxantinu ve vaječném žloutku za účelem produkce funkční potraviny. Moučka z aksamitníku ve formě Avizant Yellow 20 HS, přidaná do krmné směsi pro nosnice v množství 350 mg/kg, zajistí zbarvení vaječného žloutku na úrovni stupně 8 dle stupnice DSM. Moučka z červené papriky není vhodným zdrojem luteinu a zeaxantinu pro produkci vajec se zvýšeným obsahem těchto karotenoidů.
Název v anglickém jazyce
Natural sources of carotenoids in feed mixtures for hens
Popis výsledku anglicky
The operational verification of the research results confirmed the positive effect of the addition of marigold flower extract into feed mixtures on the lutein and zeaxanthin concentration in egg yolk in order to produce a functional food. Marigold flower extract in form of Avizant Yellow 20 HS added into the diet for hens in amount of 350 mg/kg will provide a coloring of the egg yolk at level 8 of the DSM scale. Red pepper powder is not a suitable source of lutein and zeaxanthin for the production of eggs with an increased content of these carotenoids.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
263/2017
Číselná identifikace
OT/VÚŽV/06/2017
Technické parametry
Josef Dvořák DiS.; Náves sv. Petra a Pavla 14, Zlatníky-Hodkovice, 252 41; tel. Č. 733 703 961; IČ: 70879184; datum uzavření smlouvy: 23.10.2017
Ekonomické parametry
Náklady na produkci vajec obohacených o lutein a zeaxantin převyšují náklady na dosud běžně používaná syntetická barviva žloutku. Není očekáván kladný ekonomický přínos do doby, než orgány EU zakážou přidávat levný syntetický kantaxantin do krmných směsí pro drůbež. Syntetický kantaxantin je zatím v EU oficiálně zařazen jako potenciálně nebezpečný pro zdraví člověka. Pokud jeho koncentrace v krmivu pro nosné slepice překročí povolených 8 mg/kg. Naproti tomu lutein a zeaxantin jsou látky zdraví prospěšné.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027014
Název vlastníka
Výzkumný ústav živočišné výroby v.v.i.,
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf