Prospěšná spolupráce VÚŽV, v.v.i. a Selgen, a.s.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000111" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000111 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20108.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20108.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Prospěšná spolupráce VÚŽV, v.v.i. a Selgen, a.s.
Popis výsledku v původním jazyce
Firma Selgen vyšlechtila odrůdu pšenice Pexeso se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu. Obsah luteinu je dvakrát vyšší než u běžné odrůdy. Ve VÚŽV byla testována v krmných směsích pro slepice. Pexeso kladně ovlivnilo barvu vaječného žloutku, ale intenzita zbarvení byla i tak nižší než preferují čeští spotřebitelé. Pexeso dále zvýšilo obsah luteinu a zeaxantinu ve žloutcích, oxidační stabilitu tuků žloutku a pevnost vaječné skořápky.
Název v anglickém jazyce
Beneficial cooperation of IAS and Selgen
Popis výsledku anglicky
Company Selgen bred a wheat variety Pexeso with increased lutein and zeaxanthin content. The lutein content is twice as high as in the common varieties. In IAS, it was tested in feed mixtures for hens. Pexeso had a positive effect on the color of the egg yolk, but the intensity of the coloration was still lower than preferred by Czech consumers. In addition, Pexeso increased the content of lutein and zeaxanthin in yolks, oxidative stability of yolk fats and strength of eggshell.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů