Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Prospěšná spolupráce VÚŽV, v.v.i. a Selgen, a.s.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000111" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000111 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20108.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20108.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Prospěšná spolupráce VÚŽV, v.v.i. a Selgen, a.s.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Firma Selgen vyšlechtila odrůdu pšenice Pexeso se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu. Obsah luteinu je dvakrát vyšší než u běžné odrůdy. Ve VÚŽV byla testována v krmných směsích pro slepice. Pexeso kladně ovlivnilo barvu vaječného žloutku, ale intenzita zbarvení byla i tak nižší než preferují čeští spotřebitelé. Pexeso dále zvýšilo obsah luteinu a zeaxantinu ve žloutcích, oxidační stabilitu tuků žloutku a pevnost vaječné skořápky.

  • Název v anglickém jazyce

    Beneficial cooperation of IAS and Selgen

  • Popis výsledku anglicky

    Company Selgen bred a wheat variety Pexeso with increased lutein and zeaxanthin content. The lutein content is twice as high as in the common varieties. In IAS, it was tested in feed mixtures for hens. Pexeso had a positive effect on the color of the egg yolk, but the intensity of the coloration was still lower than preferred by Czech consumers. In addition, Pexeso increased the content of lutein and zeaxanthin in yolks, oxidative stability of yolk fats and strength of eggshell.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů