Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nová odrůda pšenice PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů se testuje u drůbeže ve VÚŽV

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000049" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000049 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20046.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20046.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nová odrůda pšenice PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů se testuje u drůbeže ve VÚŽV

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro náležité zbarvení vaječného žloutku se v EU i v ČR přidávají do krmných směsí pro nosnice převážně levné syntetické karotenoidy. V menší míře se používají i karotenoidy přírodního původu. Firma Selgen vyšlechtila odrůdu pšenice se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu - Pexeso. Pexeso kladně ovlivnilo barvu vaječného žloutku dle stupnice DSM, ale intenzita zbarvení byla i tak nižší než je optimum dle našich spotřebitelů. Zařazení Pexesa do krmiva zvýšilo obsah luteinu a zeaxantinu ve žloutcích, oxidační stabilitu tuků žloutku a pevnost vaječné skořápky.

  • Název v anglickém jazyce

    A new variety of wheat PEXESO with increased content of carotenoids is tested in poultry in IAS

  • Popis výsledku anglicky

    In the EU and in the Czech Republic, mostly cheap synthetic carotenoids for proper coloring of egg yolk are added to feed mixtures for laying hens. Carotenoids of natural origin are also used, but to a lesser extent. Company Selgen bred a wheat variety with increased lutein and zeaxanthin content - Pexeso. Pexeso positively affected the color of egg yolk according to the DSM scale, but the intensity of coloration was still lower than the optimum preferred by our consumers. The inclusion of Pexeso in the mixed feed increased the content of lutein and zeaxanthin in yolks, oxidative stability of yolk fats and strength of eggshell.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů